TÉMA

Chřiby

Sucho ohrožuje listnaté lesy. Už v létě vypadají stromy bez listí jako na podzim

Letošní vysoké teploty a nedostatek vláhy ohrožují nejenom jehličnaté, ale už i listnaté stromy. Rozsáhlé schnutí listnatých lesů v Chřibech na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku odhalil letecký průzkum Arcibiskupských lesů. Četné dubové a bukové partie jsou bez listí a už na začátku srpna vypadají jako na podzim. Stromy tak reagují na dlouhodobý nedostatek srážek.
9. 8. 2022|

Stupava přitahovala tisíce poutníků. Od „objevu“ falešného hrobu svatého Metoděje uplynulo 90 let

Uplynulo přesně devadesát let od jedné z největších afér v dějinách tuzemské archeologie. Amatérští badatelé našli v roce 1932 ve Stupavě poblíž Uherského Hradiště údajný hrob slovanského věrozvěsta svatého Metoděje. Tato zpráva vzbudila obrovský zájem lidí o nové poutní místo. Nadšení ale trvalo pouhý rok, než se ukázalo, že Metodějův náhrobek byl falešný.
20. 5. 2022|

Na Moravě zvedá déšť hladiny řek. Velká Stanovnice dosáhla druhého povodňového stupně

Od pondělního rána až do úterý platí pro část Moravy a Slezska výstraha meteorologů na vydatný déšť a zároveň povodňová bdělost nebo i pohotovost. Hladiny mnoha toků už se zvedly ve Zlínském kraji. První stupeň povodňové aktivity značící bdělost platil odpoledne na Bystřičce nad stejnojmennou nádrží, nad jeho spodní hranicí se držela také Lutoninka ve Vizovicích na Zlínsku. Velká Stanovnice pod přehradou v Karolince na Vsetínsku dosáhla druhého stupně. Stoupat mohou také hladiny Ostravice a Olše. Naopak v Praze ani na Berounce již povodeň není.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 19:41|

Před 60 lety zahynulo u Kostelan sedm vojenských letců. Stroj havaroval, když se zachytil o vrcholky stromů

Mezi nejhorší vojenská letecká neštěstí v české historii patří zřícení stroje Avia Av-14, při kterém 30. března 1960 zahynulo u Kostelan na Kroměřížsku všech sedm mužů na jeho palubě. Jen pár měsíců starý letoun, licenční verze sovětského Iljušinu Il-14 vyrobená v letňanské Avii, se tehdy za špatného počasí při přelétávání pohoří Chřiby zachytil za vrcholky stromů a zřítil se.
30. 3. 2020|