TÉMA

Flora

Na Vinohradech končí tramvajová výluka v Korunní, naváže ale další ve Vinohradské

Na pražských Vinohradech končí nepříjemná tramvajová výluka na Vinohradech, ale bezprostředně na ni naváže další. Tramvaje se o půlnoci sice vrátí na trať z náměstí Míru na Floru, ale na týden naopak opustí část trati ve Vinohradské ulici z Radhošťské přes Floru na Olšanské hřbitovy. Nová výluka ovlivní sedm denních a dvě noční tramvajové linky, náhradní dopravu zajistí zvláštní autobusová linka X11.
29. 9. 2023|
Doporučujeme

V Arktidě se objevují zárodky rašelinišť. Klimatologové zbystřili

Vědci popsali nečekané změny za polárním kruhem. Dříve neúrodná místa se začínají zelenat. A to znamená, že zde zřejmě vznikají oblasti, které umí pohlcovat atmosférický uhlík.
10. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 16:14|

Otevřená zahrada buduje včelí pozorovatelnu a prosklený úl

Brněnská Otevřená zahrada chce svým návštěvníkům přiblížit život včel, které od roku 2015 chová. Pracovníci budují včelí pozorovatelnu s posezením, vyvýšené záhony s medonosnými rostlinami a připravují ukázkový prosklený úl, který bude sloužit například při výuce dětí. Stanoviště pro včely je nově uzpůsobené tak, aby bylo lépe osluněné zejména v období časného jara.
4. 7. 2021|

Nad Hustopečemi rozšíří populární sady vznikající mandloňové arboretum

Třicet rozdílných stromků, které vytvoří mandloňové arboretum, zasadili koncem března zaměstnanci Mandlárny v Hustopečích na Břeclavsku. První plody by nově vysazené stromky mohly přinést za tři roky. Unikátní sady, které po roce 1989 málem zanikly, kdysi čítaly na padesát tisíc stromků a byly raritou celé střední Evropy. Nyní se postupně mění v turisticky atraktivní místo, vznikla tu rozhledna a kolem sadů vede i značená turistická trasa doplněná o informační tabule.
9. 4. 2021|

Lákavá procházka po Carlsbadu. V kalifornském městě vykvetly miliony pryskyřníků

Možnosti relaxace nabízejí v současnosti kalifornská květinová pole u města Carlsbad. Vyhlášené zahrady ročně návštíví zhruba dvě stě tisíc návštěvníků z celého světa. Během loňského roku byly zahrady plné květin pro obdivovatele uzavřeny. Letošní snížení počtu nakažených v Kalifornii však umožnilo jejich znovuotevření. Atraktivitu místa zvyšují i staré zemědělské stroje. Traktory převážejí návštěvníky z místa na místo, aby se mohli kochat místní krásou. Ředitel zahrad Fred Clarke uvedl, že se letos podařilo vypěstovat přes sedmdesát milionů květin. Zahrada se dlouhodobě věnuje šlechtění rostlin zvaných pryskyřník, které rostou na ploše téměr 200 tisíc metrů čtverečných.
6. 4. 2021|

Javorové listy v tulipánech. Kanada připravuje květinovou slavnost

Měsíc květen je v Ottawě každoročně spjatý s Kanadským festivalem tulipánů. Jde o největší floristickou přehlídku tohoto druhu na světě. Akci od roku 1953 pravidelně navštěvuje kolem 650 tisíc návštěvníků. Festival má i historické pozadí. V roce 1945 zaslala nizozemská královská rodina 100 tisíc tulipánů lidem Kanady jako poděkování za ochranu budoucí královny Juliány před nacistickou okupací. Zahradníci od té doby vysadili po celém hlavním městě přes jeden milion tulipánů.
18. 5. 2020|