TÉMA

Stupava

Resort životního prostředí chce zálohování PET lahví a plechovek. Řada výrobců to vítá, obce mají obavy

O zálohování plastových lahví a nápojových plechovek se diskutuje již roky. Nyní ministerstvo životního prostředí začalo změnu chystat, místo speciální normy chce novelu zákona o obalech. Systém funguje například již přes rok na Slovensku. Blíží se také povinnost vyrábět tyto lahve zčásti z recyklovaného materiálu. I proto řada výrobců stojí o zálohování, aby cíle nové regulace splnila. Některé obce se však obávají o současný systém třídění odpadu.
18. 3. 2023|

Stupava přitahovala tisíce poutníků. Od „objevu“ falešného hrobu svatého Metoděje uplynulo 90 let

Uplynulo přesně devadesát let od jedné z největších afér v dějinách tuzemské archeologie. Amatérští badatelé našli v roce 1932 ve Stupavě poblíž Uherského Hradiště údajný hrob slovanského věrozvěsta svatého Metoděje. Tato zpráva vzbudila obrovský zájem lidí o nové poutní místo. Nadšení ale trvalo pouhý rok, než se ukázalo, že Metodějův náhrobek byl falešný.
20. 5. 2022|

Slovenské továrny Volkswagenu přerušují výrobu. O totéž usilují v Česku odboráři Škody a Hyundai

Všechny tři slovenské továrny německého automobilového koncernu Volkswagen kvůli epidemii nového koronaviru přechodně zastavují výrobu. Agentuře DPA to v pondělí potvrdila mluvčí Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová. Produkci od úterý přeruší i španělská divize VW – Seat. Žádost o čtrnáctidenní karanténu vznesly odbory také v automobilce Škoda Auto, která patří pod koncern Volkswagen. O přerušení výroby na 14 dnů požádaly rovněž odbory automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Premiér Andrej Babiš (ANO) to nepovažuje v Česku za dobrý nápad. České i slovenské hospodářství jsou na automobilovém průmyslu výrazně závislé.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 20:59|