TÉMA

Jelení příkop

Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost

Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|

Na Hradě je potřeba odstranit zátarasy, říká architekt Pleskot

Je potřeba zbavit se všech zátarasů, řekl v pořadu Události, komentáře architekt Josef Pleskot v souvislosti s úpravami na Pražském hradě. Nově zvolený prezident Petr Pavel opakovaně prohlásil, že o spolupráci s ním stojí. Pleskot vytvořil na Hradě zatím poslední architektonickou dominantu – průchod valem Prašného mostu v Jelením příkopě. Je tak možné, že jeho stopa zde zesílí.
3. 2. 2023|

Jelení příkop u Pražského hradu se od neděle otevře veřejnosti celý

Pražský hrad od neděle veřejnosti trvale otevře Jelení příkop. Skončí i bezpečnostní kontroly u vstupu do něj a do Královské zahrady. Informoval o tom mluvčí prezidentské kanceláře Vít Novák. Horní část příkopu je otevřená už nyní, v té dolní pokračovaly během podzimu stavební práce, které se týkaly například opravy hradeb.
9. 12. 2022|

Hrad volá po rychlém jednání kvůli kontrolám u vstupu. Chce je důstojnější a bez front

Prezidentská kancelář v úterý vyzvala policejního prezidenta Martina Vondráška k rychlému jednání o bariérách na Pražském hradě. Policie má podle Hradu udělat důslednou revizi bezpečnostních kontrol při vstupu do areálu, řekl mluvčí kanceláře Vít Novák. Podle Hradu by měly kontroly být přinejmenším důstojnější a bez front. Pokud zůstanou, přesunout by se měly tak, aby byl alespoň do Královské zahrady a Jeleního příkopu možný vstup bez kontrol. V minulosti Hrad kontroly hájil a aktivně se k nim hlásil.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:50|

Policie doporučuje zachovat kontroly na Hradě. Prezident Zeman žádal jejich zrušení

Policie prozatím doporučila zachovat bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Je to sídlo hlavy státu a jedna z nejnavštěvovanějších památek, což z něj dělá potenciálně atraktivní měkký cíl. Pokud se bezpečnostní situace změní, policisté jsou připraveni opatření změnit, sdělila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. O zrušení či zásadní úpravu kontrol u vstupu na Hrad požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) prezident Miloš Zeman. Nepovažuje je nyní za správné a v souladu se zájmy občanů.
10. 11. 2022|

Pražský hrad o víkendu mimořádně zpřístupnil celý Jelení příkop. Býval otevřen běžně

Pražský hrad o víkendu mimořádně zpřístupnil celý Jelení příkop, který byl za předešlých dvou prezidentů otevřený na letní sezonu běžně. Od příští turistické sezony by měla být unikátní přírodní rokle pod Hradem dostupná natrvalo. Horní část příkopu je už otevřená, v dolní části dosud pokračují stavební práce. Prezidentská kancelář údajně jedná s policií také o zmírnění bezpečnostních kontrol při vstupu do Jeleního příkopu či Královské zahrady. O tomto víkendu ale s kontrolami návštěvníci ještě musí počítat. Kontroly také začaly za prezidenta Miloše Zemana.
29. 10. 2022Aktualizováno29. 10. 2022, 12:15|

Plošné bezpečnostní kontroly na Pražském hradě končí, otevře se část zahrad i Jeleního příkopu

Pražský hrad ruší plošné vstupní bezpečnostní kontroly. Policisté budou nově návštěvníky kontrolovat namátkově. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že plošné kontroly budou zrušeny i poté, co se veřejnosti otevřou kvůli pandemii uzavřená nádvoří a hradní objekty. Od pátku budou také zpřístupněny některé hradní zahrady a část Jeleního příkopu.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 14:32|

Jelení příkop u Pražského hradu se má otevřít. Na posledních pracích se ale město s prezidentem neshodne

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby se při rekonstrukci Mockerových domů v Jelením příkopu nekácely stromy. Ty mají ustoupit betonové plošině na umístění jeřábu. Přírodu by podle Hřiba mohla poškodit i těžká technika. Domy pocházejí z konce 19. století a jejich autorem je architekt Josef Mocker. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že o kácení nic neví.
17. 2. 2021|

30 let zpět: Hradní podzemí

Přepadová kontrola Václava Havla v podzemním krytu pod Pražským hradem. Kilometry podzemních chodeb se spartánským vybavením. Československá televize tam tehdy natáčela jediná.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 3. 2020|