TÉMA

Skialpinismus

Neukázněným turistům na Šumavě hrozí pokuta až sto tisíc. Usvědčit je mohou i jejich vlastní fotografie

Neukáznění turisté a skialpinisté vstupují do zakázaných lokalit Národního Parku Šumava. Za neoprávněný vstup mohou strážci uložit až stotisícovou pokutu. Lidé přitom na svoje přestupky leckdy upozorní i sami – třeba přidáním fotky na sociální sítě. U takových případů teď správa parku dokáže dohledat autora a vystavit mu pokutu.
25. 12. 2023|

Lyžařka se podle zástupců Krkonošského národního parku fotila v zakázané lokalitě. Hrozí jí pokuta

Krkonošský národní park (KRNAP) zahájil správní řízení s lyžařkou Sandrou Schützovou, donedávna českou reprezentantkou v běhu na lyžích. Podle fotografií, které sama zveřejnila na sociálních sítích, se zřejmě pohybovala v přísně střežené lokalitě v Obřím dole, kam je vstup podle zákona zakázaný. Lyžařka to popírá.
18. 5. 2022|

Teploty v Čechách klesly nad ránem výjimečně pod minus 20 stupňů, v Jeseníkách hrozí značné nebezpečí lavin

Na západě Čech klesly v neděli nad ránem teploty na některých místech i pod minus 20 stupňů Celsia. Mrzlo hlavně v Podkrušnohoří, například na Rolavě na Karlovarsku nebo v Jelení klesly ráno teploty i k minus 22 stupňům, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí.
17. 1. 2021|

Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami

Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|