TÉMA

Spolkový statistický úřad

Inflace v Německu zpomalila výrazněji, než se čekalo

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v listopadu překvapivě výrazně kleslo, a to jak podle národní metodiky, tak podle metodiky harmonizované se způsobem výpočtů v Evropské unii – podle těchto údajů inflace zmírnila na 2,3 procenta z říjnových tří procent, uvedl v předběžné zprávě Spolkový statistický úřad. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň od poloviny roku 2021. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že inflace zvolní na 2,6 procenta.
29. 11. 2023Aktualizováno29. 11. 2023, 16:53|

Berlín pro letošek zlepšil ekonomický výhled, předpokládá růst

Německá vláda podle očekávání zlepšila hospodářský výhled na letošní rok a už nepočítá s poklesem ekonomiky, navzdory přetrvávajícím negativním dopadům války na Ukrajině. Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se tak letos podle nové prognózy zvýší o 0,2 procenta, oznámila ve středu vláda. V říjnovém výhledu předpovídala, že HDP letos o 0,4 procenta klesne. Lépe vypadá i výhled inflace.
25. 1. 2023|

Německá ekonomika i přes dopady války na Ukrajině loni vzrostla

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v loňském roce i přes dopady ruské invaze na Ukrajinu zvýšil o 1,9 procenta. Na základě předběžných výsledků to oznámila šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová. V roce 2021 ekonomika vzrostla o 2,6 procenta, na letošní rok vláda i ekonomové počítají s hospodářským poklesem.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 11:26|

Inflace v Německu v prosinci výrazně zpomalila, za celý rok však byla rekordní

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v prosinci výrazně zpomalilo, míra inflace se tak dostala na 8,6 procenta z listopadových deseti procent. V předběžné zprávě to oznámil Spolkový statistický úřad. Za celý loňský rok pak míra inflace podle předběžných propočtů činila 7,9 procenta, což je rekord v novodobých dějinách spolkové republiky. Euro v reakci výrazně oslabuje.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 17:47|

Průmyslové výrobě v Německu se nad očekávání dařilo. Pomohl růst prodeje automobilů

Průmyslová výroba v Německu v říjnu meziměsíčně vzrostla o 3,2 procenta, což je mnohem více, než se čekalo a nejvíce od června. Podpořil ji nárůst prodeje automobilů, oznámil spolkový statistický úřad. Zpracovatelský průmysl tak exportně orientované ekonomice pomohl k solidnímu začátku závěrečného čtvrtletí.
7. 12. 2020|

Zakázky německého průmyslu vzrostly nejvíce za pět a půl roku

Zakázky německého průmyslu se v lednu zvýšily ve srovnání s předchozím měsícem o 5,5 procenta, což byl nejvyšší růst od července 2014. Přispěl k tomu obrovský růst zakázek v letectví a strojírenství, oznámil spolkový statistický úřad. Zpracovatelský sektor tak na začátku čtvrtletí prudce vzrostl, další vývoj je ale kvůli šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem nejistý.
6. 3. 2020|