TÉMA

EDA

Budeme na Slovensku opravovat zbraně použité na Ukrajině, oznámila německá ministryně obrany

Německo bude na Slovensku opravovat zbraně, které byly použité v bojích na Ukrajině, aby je bylo možné znovu nasadit. V úterý to v Bruselu oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová před jednáním s kolegy z ostatních zemí Evropské unie. Doplnila, že na spuštění projektu se dohodla se svým slovenským protějškem Jaroslavem Naděm a práce na něm mohou začít okamžitě. Slovenské ministerstvo obrany očekává zahájení zmíněných oprav v průběhu několika týdnů.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 14:59|

Domovům pro seniory docházejí peníze, někde už začalo omezování služeb

Domovy pro seniory jsou v nouzi. Poskytovatelé sociálních služeb stále nevědí, kolik peněz jim stát doplatí na provoz a péči. Kvůli vysoké inflaci a cenám energií části z nich dochází prostředky a musí tak některé činnosti omezovat.
9. 7. 2022|

Jiří Šedivý se stal šéfem unijní obranné agentury. Ve funkci má strávit příští tři roky

Bývalý český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý se oficiálně stal šéfem Evropské obranné agentury (EDA). Mezivládní orgán rozvíjející armádní obrannou spolupráci členských zemí o tom v úterý informoval v tiskové zprávě. Šedivý po nástupu do jedné z nejvyšších funkcí v Evropské unii zastávaných Čechem uvedl, že během současné pandemie význam obranné spolupráce EU vzrostl. Bývalý velvyslanec získal funkci na tři roky s možností prodloužení o další dva.
5. 5. 2020|
Interview ČT24

Armáda při epidemiích pomáhá běžně, ujistil budoucí šéf Evropské obranné agentury Jiří Šedivý

V dubnu začne Evropskou obrannou agenturu řídit Jiří Šedivý, někdejší letitý velvyslanec Česka při NATO a bývalý český ministr obrany. Na začátku měsíce ho vybrali zástupci členských států EU. Jiří Šedivý byl hostem Interview ČT24, na hrozby pro Evropu a na připravenost české armády na koronavirus se ho ptal Daniel Takáč.
10. 3. 2020|

Evropskou obrannou agenturu povede Šedivý, bude prvním Východoevropanem v jejím čele

Bývalý český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý bude šéfem Evropské obranné agentury (EDA). Informoval o tom ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Do prestižní funkce ve čtvrtek českého diplomata zvolily členské země Evropské unie. Šedivý v čele agentury nahradí Španěla Jorgeho Domecqa, který po pěti letech skončil v lednu.
5. 3. 2020|