TÉMA

Horizont

Kosovo a Srbsko se podle experta vzájemně testují. Načasování není šťastné, upozornil Dvořák

Obě strany testují odhodlání té druhé hájit své pozice a stanoviska, řekl o napětí na kosovsko-srbské hranici v pondělním Horizontu Jan Pelikán z katedry jihoslovanských a balkanistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který v minulosti působil jako civilní administrátor v Kosovu, v Událostech, komentářích upozornil, že místní vůdci si hrají na sudu se střelným prachem.
2. 8. 2022|

Před rokem Kubu zachvátily protivládní protesty. Režim v reakci na ně posílil represe

Kuba si připomíná rok od rozsáhlých protestů, kterých se tehdy účastnily desítky tisíc lidí nejen v metropoli. Režim mnoho účastníků pozatýkal a stovky odsoudil k dlouholetým trestům. Napětí na ostrově nyní opět narůstá. Hospodářská situace se nelepší, země nemá dostatek pohonných hmot ani potravin a dochází i k rozsáhlým výpadkům elektřiny.
12. 7. 2022|

Lavrov by měl vědět, že jeho výrok o Zelenském je hloupost, řekl Romancov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je vzdělaný člověk a měl by vědět, že jeho výrok o židovství je nehoráznost, hloupost a historická nepřesnost, řekl v Horizontu ČT24 politický geograf Michal Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Šéf ruské diplomacie v neděli prohlásil, že židovský původ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského neznamená, že na Ukrajině nejsou nacisté. Na svém si trvá i po pobouřené reakci Izraele.
4. 5. 2022|

Stesk je větší než strach z války. Někteří uprchlíci se z Unie vrací na Ukrajinu

Od začátku války na Ukrajině uprchlo před válkou už víc než čtyři miliony lidí. Drtivou většinu tvoří ženy a děti. Část válečných běženců se ale rozhodla vrátit domů. Je jich jen hrstka a pocházejí většinou ze západu země, kterému se boje zatím vyhýbají.
31. 3. 2022|

Ve Zlíně vzniká bydlení pro lidi s duševním onemocněním. Někteří místní jsou však stále proti

Ve Zlíně v části Letná vznikají byty pro lidi s duševním onemocněním. Proti projektu zlínské radnice však už v minulosti protestovala řada obyvatel zdejších baťovských domků, kterými je čtvrť vyhlášena. Argumentují například tím, že tato městská část by spíše potřebovala například navýšit kapacitu školek. Projekt za 35 milionů korun, který má přinést bydlení potřebným, má být hotový příští rok v dubnu.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 18:36|

Spolu s Joe Bidenem se do Bílého domu vrátí domácí mazlíčci: ovčáci Champ a Major

Tradice, která sahá až k Georgi Washingtonovi. Tradice, které se přidrželo třicet z celkem pětačtyřiceti amerických prezidentů. Tradice, kterou po bezmála dvou stoletích přerušil jen Donald Trump. Tradice, která stanoví, že pán Bílého domu své sídlo sdílí se svým domácím mazlíčkem. V současnosti nejčastěji psem či kočkou. Někdy oběma. Tradice, na kterou teď naváže zvolený prezident Joe Biden.
3. 12. 2020|
Komiks

Třicet let po havárii zamořují Černobyl odpadky. V oblasti je nechávají turisté

Havárie Černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 byla největší jadernou katastrofou, jakou svět do té doby zažil. V posledních letech do oblasti stále častěji přijíždějí turisté, kteří tam po sobě nechávají odpadky.
19. 5. 2019|