TÉMA

Kakao

Čokoládu ohrožuje agresivní virus. Vědci to zatím řešili očkováním, teď chtějí nasadit matematiku

Kakaovníky v Africe trpí virem, který snižuje celosvětovou úrodu čokolády. Řešení je složité a nákladné, proto věda hledá levnější a účinnější možnosti, jak šíření nemoci zamezit.
24. 4. 2024|

Cena kakaa dosáhla rekordu. Čokoláda může podražit o desítky procent

Kakao na světových trzích od začátku roku prudce zdražuje. Jeho cena roste nejrychleji ze všech obchodovaných komodit, aktuálně přesáhla osm tisíc čtyři sta dolarů (195 500 korun) za tunu, což je čtyřikrát víc než před dvěma lety. Podle analytiků je důvodem neúroda v severní Africe zapříčiněná špatným počasím. Zdražování komodity na trzích se podle nich s časovým odstupem promítne i v maloobchodních cenách. Čokoláda tak může podražit o desítky procent.
19. 3. 2024|
Reportéři ČT

Odvrácená tvář kakaového průmyslu. Na afrických plantážích vládne chudoba a dětská práce

Dělníci a pěstitelé, pracující v africkém kakaovém průmyslu, se nachází pod hranicí chudoby. V oblasti jihozápadní Afriky, odkud pochází sedmdesát procent světového kakaa, totiž vládnou nízké mzdy a strádání. Ústřední roli zde také hraje obchod s lidmi nebo dětská práce. A ačkoliv proces pěstování kakaa může působit na první pohled idylicky, ve skutečnosti připomíná hororový scénář. V Pobřeží slonoviny natáčel Jakub Freiwald z týmu Reportéři ČT.
26. 2. 2020|