TÉMA

Pardubicko

Některé obce vyhlásily při volbách i místní referenda. Rozhoduje se o stavbě zoo nebo průmyslového komplexu

Společně s komunálními a senátními volbami konají některé obce také referenda o lokálních tématech. Do půlky září jich ministerstvo vnitra registrovalo jedenáct, tedy o jedno více než v předchozích komunálních a senátních volbách v roce 2018. Podle pátečních údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, tamní starosta Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Referend je tak dle dostupných informací celkem 14.  Hlasuje se o možných výstavbách, změnách územních plánů nebo pronájmu rybníka. V Janově na Svitavsku lidé rozhodují, jestli v jejich obci vznikne nová zoo.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 17:13|

Osm divokých koní vypustili ochranáři na Pardubicku. Pomohou s péčí o krajinu

Ochránci přírody v sobotu vypustili do přírody na Pardubicku divoké koně převezené z přírodní rezervace Milovice. Pokračují tak v projektu návratu těchto zvířat do krajiny. Koně jsou podle ekologů spásáním vegetace i samotným pohybem či trusem tím nejšetrnějším a nejekologičtějším způsobem, jak chránit přírodu v cenných lokalitách.
14. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 18:19|

Potvrzeno. V Česku je druhé ohnisko ptačí chřipky, tentokrát ve velkochovu

V Česku je druhé ohnisko ptačí chřipky. Nemoc se podle ministerstva zemědělství objevila v komerčním velkochovu v Moravanech na Pardubicku, zatím ale ještě není zjištěn konkrétní subtyp chřipky. Může však dojít i na likvidaci velkochovu, potvrdil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). První výskyt ptačí chřipky v Česku po třech letech byl zaznamenán letos v lednu v malochovu na Žďársku.
16. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 22:52|