TÉMA

Blogger

Armádu kritizují, současně horlivě podporují invazi. Ruští vojenští blogeři nabízejí vhled do mysli útočníka

O víkendu přišel o život během atentátu ruský proválečný bloger známý jako Vladlen Tatarskij. Lidé jako on podporující ruskou invazi na sítích mají často velmi silné ideologické smýšlení a vidí válku jako prostředek k podrobení Ukrajiny i možnému konfliktu s NATO. Jejich pozice je specifická, protože jim ruské úřady jako jediným dovolují dílčí aspekty invaze veřejně kritizovat. Podle některých médií však možná Tatarskij přesto jednu čáru překročil.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:10|

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera

Při výbuchu v kavárně v Petrohradu zahynul vlivný ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Agentura Interfax kolem půlnoci z neděle na pondělí napsala, že policisté zadrželi mladou ženu, která je ze smrti Tatarského podezřelá. Podle místních úřadů si exploze vyžádala dalších 30 zraněných. Vyšetřovatelé uvedli, že ji způsobilo „výbušné zařízení“.
2. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 00:03|

Rusko se chce odříznout od internetu. Už roky plánuje vlastní Runet

Rusko plánuje izolovat se od globálního internetu –⁠ poskytovatelé státních webů a dalších digitálních služeb tam mají k 11. březnu podniknout opatření, která by je měla zbavit závislosti na zahraničních sítích. Vyplývá to z vládních dokumentů zveřejněných běloruskou nezávislou televizí Nexta.
11. 3. 2022|
Newsroom ČT24

„Uvědomoval si, že může být umlčen,“ říká o zmizelém čínském blogerovi novinářka Procházková

Minulý týden zmizel čínský občanský žurnalista Čchen Čchiou-š', který na sociálních sítích kriticky informoval o šíření nového koronaviru. Podle ochránců lidských práv a jeho blízkých mohl být umlčen čínskými úřady. „Bloger tady na Západě může natáčet, co chce. To v Číně není možné,“ říká k tomu novinářka Kateřina Procházková z projektu Sinopsis.
15. 2. 2020|