TÉMA

Homeoffice

Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.
30. 4. 2023|

Povinné očkování by rozdělilo společnost, řekl Válek. Jiná cesta není, oponoval Kubek

Budoucí vládní kabinet představil svou strategii pro boj s epidemií covidu-19 v Česku. Počítá například se zaváděním opatření na regionální úrovni nebo obnovením platnosti PCR testů. Vymezuje se naopak proti povinné vakcinaci, ačkoliv očkování je podle kandidáta na ministra zdravotnictí Vlastimila Válka (TOP 09) jedinou cestou. Očkovací povinnost je ale nutná podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Kritiku si budoucí vláda vysloužila i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), podle kterého nemají hygieny pravomoce k zavádění opatření. O možnostech v boji proti covidu spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2021|

Velké firmy se zbavují svých kanceláří. Home office budou zaměstnancům nařizovat dál

Epidemie koronaviru mění postoj velkých firem k práci v kanceláři. Spousta zaměstnanců stále zůstává doma a firmy zjišťují, že takzvaný home office se jim vyplatí. Kancelářské prostory totiž zůstávají prázdné a některé společnosti se jich tak začínají zbavovat s tím, že zaměstnanci budou i nadále pracovat z domu. Některé firmy zase kanceláře upravují tak, aby lépe vyhovovaly kombinaci práce z domova a v zaměstnání.
28. 3. 2021|
Interview ČT24

Lidé s nestabilním zaměstnáním nejrychleji pocítí „osekávání“ kvůli krizi, statistiky to ale nezachytí, soudí sociolog

Současná pandemie a restriktivní opatření proti jejímu šíření nejvíce ekonomicky dopadají na lidi s nestabilním zaměstnáním, uvedl v pořadu Interview ČT24 sociolog Daniel Prokop. Tedy kupříkladu na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) ve službách, lidi mající dohody o provedení práce či dostávající příjem „na ruku“ v rámci šedé ekonomiky.
3. 10. 2020|

Kuchyň místo redakce. Vysoké počty nakažených vrátily novináře preventivně domů

Je to podobný scénář jako na jaře. Počty nakažených koronavirem stoupají, novináři dál nepřetržitě informují o vývoji a nových nařízeních, sami se ale nakazit nesmí. Nemoc a s ní spojená karanténa by totiž ohrozila celé médium. Po letním uvolnění proto redakce opět zpřísňují pravidla. Reportéry dělí na dva nezávislé týmy, podporují nebo přímo nařizují práci z domova a před osobní komunikací dávají přednost komunikaci on-line. Jak teď česká média fungují a co si z první vlny vzala jako ponaučení? Téma pro nedělní Newsroom ČT24.
13. 9. 2020|

Práce z domu láká. Homeoffice využívá stále více Čechů

Přibývá Čechů pracujících z domova. Ze všech lidí v produktivním věku jde ale pořád jen asi o čtyři procenta. V žebříčku zemí EU je Česko zhruba v polovině. Suverénně vedou Nizozemci, nejvíc zaostávají Bulhaři.
16. 2. 2020|