TÉMA

Dávky v hmotné nouzi

Musíme jednat razantně, hájí rušení DPH na energie Havlíček. Pomoc musí být adresná, míní Jurečka
Zrušení DPH na energie je plošné řešení, Evropská komise by v tuto chvíli Česko nezažalovala. V Událostech, komentářích to řekl ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky sice toto řešení dává krátkodobě smysl, za důležitější ale považuje adresnou pomoc.
22. 10. 2021|
Důchody vzrostou, dávky půjde krátit kvůli přestupkům. Prezident podepsal příslušné normy
Prezident Miloš Zeman podepsal balík zákonů ze sociální oblasti. Svým podpisem potvrdil mimo jiné to, že důchody od ledna dodatečně vzrostou o 300 korun nad zákonnou valorizaci a že chudším lidem bude hrozit odebrání části dávek v hmotné nouzi, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky.
30. 8. 2021|
Zpřísnění vyplácení dávek má podle Hrnčíře ušetřit půl miliardy. Maláčová namítá, že represe není řešením
Sněmovna ve středu po sporech nedokončila schvalování návrhu SPD na zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi. Kritičtí k předloze byli zejména Piráti. V pořadu Události, komentáře o návrhu debatovali poslanec Jan Hrnčíř (SPD) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
29. 7. 2021|
Poslanci schválili zákon o dětských skupinách, budou dál i pro starší děti. Prodloužili také otcovskou dovolenou
Dětské skupiny budou nadále i pro starší děti. Sněmovna upravila novelu, podle níž původně měly sloužit jen těm nejmenším. Dále poslanci schválili zákon o zmírnění podmínek pro získání ošetřovatelského volna. Spolu s tím prodloužili takzvanou otcovskou dovolenou z jednoho na dva týdny. Sněmovna dnes nedokončila schvalování návrhu SPD na zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi. Debatu provázely spory poslanců, když kritičtí k předloze byli zejména Piráti, i obviňování z obstrukcí.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 14:17|bja
Shoda nad penzemi stále není. Poslance čekají mimořádné schůze i hlasování o desítkách návrhů
Koalice stále nemá dohodu na budoucí podobě penzí. Je sice shoda na navýšení o 300 korun nad rámec zákonné valorizace, na dřívějším odchodu do důchodu u náročných profesí nebo bonusu za vychované dítě ale ne. Obě úpravy dřív představila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jako součást změn důchodového systému. Poslanci ČSSD je ale navrhují jako pozměňovací návrhy a k tomu má výhrady premiér. Poslance toho ale na třech mimořádných schůzích čeká mnohem víc.
28. 7. 2021|
Doporučujeme
Nepomáhat, ušetřit na dávkách. Bývalé pracovnice popsaly praxi úřadů práce
Pořad 168 hodin nedávno odvysílal reportáž o samoživitelce Evě. Ukázalo se, že úřady práce někdy lidem neposkytují pravdivé informace a nezprostředkují pomoc. Repotérky Zuzana Černá a Martina Houdková se zeptaly bývalých úřednic a ty popsaly nátlakový aparát – podle nich nejde o pomoc lidem v nouzi, ale o úsporu vyplacených dávek třeba proto, že vyšší úředníci za to dostávají odměny.
17. 2. 2020Aktualizováno22. 2. 2020, 12:59|
Výdaje na dávky v nouzi byly loni nejnižší za osm let
Výdaje na dávky v hmotné nouzi minulý rok dál klesaly. Loni stát lidem v tísni vyplatil zhruba 4,41 miliardy korun. To je nejméně za posledních osm let. Proti předloňsku se suma snížila téměř o pětinu, proti letům 2013 až 2015 je pak zhruba 2,5krát nižší. Výrazně ubylo i těch, kteří peníze od státu pobírají. Jejich počet se dostal pod sto tisíc. Vyplývá to ze zpráv o vyplacených dávkách, které zveřejňuje ministerstvo práce.
12. 2. 2020|