TÉMA

převoz

30 let zpět: Převoz Pražského jezulátka do Španělska

Pražské jezulátko bylo převezeno nastálo do Španělska. Kopie slavné pražské sošky se vrátila tam, odkud byla před více než 400 lety přivezena. V andaluské Seville pak u příležitosti jejího slavnostního předání byla sloužena mše i českým biskupem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 5. 2022|

Orbán pozval Putina do Budapešti na mírová jednání

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středečním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem navrhl vyhlásit okamžité příměří na Ukrajině. Šéfa Kremlu také pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským a francouzským prezidentem Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin zareagoval pozitivně, ale uvedl, že bude mít podmínky, řekl Orbán podle agentur na tiskové konferenci v Budapešti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 21:17|

30 let zpět: Těžba ropy na Slovácku

Těžba ropy v Dambořicích na Hodonínsku začala už v roce 1986, ale naplno se rozjela až po pádu socialismu. Největší ropné ložisko na českém území přineslo obci nemalé příjmy. Navíc kvalita vytěžené suroviny byla na vysoké úrovni. Co však těžaře počátkem 90. let trápilo, byl plán na zrušení místní trati, po níž černé zlato dopravovali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 2. 2022|

Léčba covidu v zahraničí zatěžuje pojišťovny. Komplikovaný průběh stojí miliony, karanténa desetitisíce

Komplikované případy onemocnění covidem v exotických zemích a repatriační lety do České republiky stály pojišťovny v loňském roce desítky milionů korun. První milionové případy už se objevily i letos. České televizi to potvrdily největší tuzemské pojišťovny. Zdražovat pojistné ale zatím neplánují.
25. 1. 2022|

Prezidentův čtvrtek chronologicky: Propuštění z ÚVN, test a opětovná hospitalizace

Prezident Miloš Zeman je stále v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), propuštěn má být v sobotu. Důvodem opětovné hospitalizace byl pozitivní test na covid-19. Zeman se údajně nakazil od pracovnice prezidentské kanceláře. V neděli chce jmenovat předsedu ODS Petra Fialu premiérem.
26. 11. 2021|

Testy prokázaly 18 tisíc nových případů covidu. Pražské nemocnice přebírají pacienty z Moravy, samy ruší operace

Testy ve středu potvrdily 18 004 případů onemocnění covid-19 v Česku. Je to nejvyšší středeční hodnota od začátku epidemie. O týden dříve, kdy však byl státní svátek, byl denní přírůstek nižší o 3859 případů. V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. V těžkém stavu je 848 z nich, což je nejvíc za posledních sedm měsíců. Přibývá nemocnic, které kvůli počtu covidových pacientů omezují operace, od čtvrtka k nim patří i pražská Bulovka a Krč, v pondělí přibude Motol. Pražské nemocnice se navíc musí postarat o pacienty z Brna, kde již zdravotnickým zařízením dochází volná kapacita. Vláda vyhlásila nouzový stav.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:32|

Zeman je pozitivní na covid a zpět v nemocnici. Pozastavil pracovní program, Fialu v pátek nejmenuje

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19, potvrdil v tiskové zprávě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Krátce před půl osmou večer ho sanita převezla z Lán zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:19|

Převozník z národa Jao. Místní obyvatelé mu říkají lidský most

Převozník Čao Š'-pin je pro komunitu lidí žijící v jihočínské autonomní oblasti Kuang-si váženou celebritou. Místní obyvatelé, kteří žijí na východním břehu řeky Han, by se bez jeho pomoci nemohli přepravovat na západní břeh, kde se nachází vesnické trhy, školy, lékařské a administrativní instituce. Vláda se sice zavázala vybudovat spojnici mezi břehy. Plán se jí ale dlouho nedaří realizovat. Čao převzal v roce 2002 odpovědnost za členy své komunity a natáhl přes řeku 105 metrů dlouhé lano. Od té doby, pomocí vlastních rukou, převáží lidi z jednoho břehu na druhý. Za to si od svého národa vysloužil přezdívku „lidský most přes řeku“.
17. 5. 2021|

Dřevěné figurky letí do Soulu. Jihokorejci se zajímají o tajemství české loutky

Loutky a další exponáty z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se v pátek vydaly na dlouhou cestu do Jižní Koreje. Zhruba za dva týdny je začnou z devíti kovových přepravních beden vybalovat kurátoři Historického muzea Soulu. S dálkovou pomocí českých kolegů z Chrudimi z nich začnou sestavovat velkou reprezentativní výstavu Tajemství dřevěné loutky.
27. 4. 2021|

Situace v celé zemi může brzy být stejně vážná jako v uzavřených okresech, řekl Blatný

Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, které vláda uzavřela kvůli rychlejšímu šíření nákazy novým typem koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se v západní polovině Česka více šíří nakažlivější britská varianta viru. Na středeční tiskové konferenci řekl, že není možné vyloučit při zhoršení ani uzavření dalších regionů.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 18:02|

Navalnyj je v Berlíně. Bez nouzového přistání by byl zemřel, tvrdí organizátor transportu

Z Omsku do Berlína přiletělo v sobotu ráno letadlo s Alexejem Navalným, sanitka ho potom převezla do nemocnice. Navalnému se ve čtvrtek udělalo nevolno a upadl do bezvědomí, jeho spolupracovníci hovoří o údajné otravě. Podle organizátora převozu, ruského lidskoprávního aktivisty Jaky Bizilje, je Navalnyj ve stabilizovaném stavu, zůstává však v kómatu. S odvoláním na německé lékaře uvedl Bizilj, že nebýt nouzového přistání v Omsku, byl by Navalnyj zemřel v letadle, v němž ho postihla nevolnost.
22. 8. 2020Aktualizováno22. 8. 2020, 22:12|

Brigádní generál František Moravec se vrátí domů. V létě má spočinout v rodné Čáslavi

Rodina brigádního generála Františka Moravce chce letos převézt jeho ostatky ze Spojených států do rodné Čáslavi. Legionář Moravec vedl před nacistickou okupací československé zpravodajce, v Londýně pak pracoval pro exilovou vládu a řídil mimo jiné výsadky parašutistů do protektorátu.
10. 2. 2020|