TÉMA

Krypta

Princ Edward na závěr návštěvy Česka uctil památku československých parašutistů

Britský princ Edward, bratr krále Karla III., ve čtvrtek spolu s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) navštívil pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Uctil tam památku sedmi československých parašutistů vycvičených ve Skotsku, kteří se v kostele za druhé světové války po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha skrývali a po boji padli. Návštěva památníku heydrichády byla posledním bodem třídenního programu vévody z Edinburghu v Česku.
25. 5. 2023|

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Plečnik proměnil tvář Pražského hradu. Honoráře Masarykovi vracel, říká architekt Lukeš

Slovinský architekt Josip (Jože) Plečnik se narodil 23. ledna 1872 v Lublani. Provinční město však mladému talentovanému umělci brzy přestalo stačit. Zkušenosti sbíral ve Vídni, poté se vrátil do Lublaně, kde se stal profesorem architektury. Na počátku dvacátých let 20. století ho prezident Tomáš Garrigue Masaryk jmenoval architektem Pražského hradu. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významně přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Je podepsán také pod monumentálním kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. O Plečnikově působení v Praze jsme mluvili s historikem architektury Zdeňkem Lukešem.
23. 1. 2022|

Při rekonstrukci kostela v Kadani našli vědci v kryptě kostry, zkoumají díky nim život mnichů

Své tajemství vydala v Kadani krypta z osmnáctého století. V podzemí nedávno zrestaurovaného kostela františkánského kláštera našli vědci lidské ostatky. Díky jejich zkoumání teď mají šanci dozvědět se více o životě mnichů.
10. 11. 2021|

Chrudim chce přilákat víc návštěvníků do muzea. Nejdřív ale musí odstranit vlhkost z krypty

Chrudim chce přilákat více lidí do Muzea barokních soch. Podle statistik z doby před pandemií do něj přišli v průměru tři platící návštěvníci denně. V podzemní kryptě chystá město zážitkovou expozici pro děti. Nejdřív ale musí nechat odstranit vlhkost, která by expozici nesvědčila.
14. 10. 2021|

30 let zpět: Krypta na Vítkově

V roce 1990 se poprvé po 41 letech otevřela krypta v památníku v Praze na Vítkově. Byli u toho přítomni i pyrotechnici. Podívejte se na původní reportáž včetně původní nedokonalé zvukové stopy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 3. 2020|

Pravoslavná církev svatořečila tři duchovní, kteří po atentátu na Heydricha pomáhali parašutistům

Poskytli úkryt parašutistům, a proto je pravoslavná církev nyní svatořečila. Vladimír Petřek, Václav Čikl a Jan Sonnevend spolupracovali s parašutisty, kteří v roce 1942 provedli útok na Reinharda Heydricha. Právě oni ukryli výsadkáře v kryptě kostela, kde je o několik týdnů později dopadlo gestapo. A právě v tomto chrámu byli v sobotu Petřek, Čikl a Sonnevend za svoje hrdinství v odboji svatořečeni.
8. 2. 2020|