TÉMA

Němčina

Po desetiletích služby odchází do důchodu evangelický farář z Ašska. Nemá ho kdo nahradit

V Aši končí po více než třiceti letech svou službu evangelický farář. V regionu se staral hned o tři objekty a bohoslužby vedl ve dvou jazycích. Jeho funkci ale nemá kdo nastálo převzít.
31. 12. 2021|

Berlínská knihovna ukrývala senzační nález. Kniha plná alchymie posouvá historii Krkonoš

Kniha Vlachů, nedávno nalezená v Berlínské státní knihovně, posouvá známé dějiny Krkonoš. Původně se nejstarší písemné informace o lidské činnosti v horské oblasti datovaly od poloviny 16. století, díky nálezu se ale posouvají o stovku let dříve. V 15. století se do Krkonoš vydávali lidé z Itálie kvůli cenným kovům. Spolku v Trutnově se podařilo získat kopii knihy, zkoumat ji tak mohou historici.
25. 8. 2021|

S žádostí o přezkum maturitních testů uspělo jen pět studentů ze 740. Nejčastěji nesouhlasili s hodnocením testů z češtiny

Proti výsledku maturitních zkoušek se letos odvolalo 740 studentů. Je to téměř o čtvrtinu méně než v roce 2020. S žádostí o přezkoumání bylo úspěšných jen pět z nich. Podle ministerstva školství se studenti v polovině případů odvolávali proti hodnocení didaktických testů z českého jazyka, třetina nesouhlasila s výsledky s testů z anglického jazyka.
7. 8. 2021|

Komenský byl pedagogickým vizionářem. Prosazoval povinnou školní docházku a vzdělání pro všechny

Přezdívá se mu učitel národů, dost dobře by to mohl být ale i „renesanční“ člověk. Jan Amos Komenský byl výjimečným pedagogem, reformátorem evropského školství, filozofem, ale i teologem. V pedagogické praxi i teorii shrnul demokratické a humanistické myšlenky 17. století. Z dnešního pohledu jej chápeme jako zakladatele moderní pedagogiky. Po porážce českého povstání v bitvě na Bílé hoře se jako člen protestantské Jednoty bratrské musel v Čechách skrývat a v roce 1628 odešel natrvalo do exilu. Dlouhé roky žil v polském Lešně, pak se přesunul do Amsterdamu, kde v listopadu 1670 zemřel. Je tomu 350 let.
15. 11. 2020|
Události komentáře

Bez učebnice se dá naučit i 17 jazyků, ukazuje hyperpolyglotka, která dělala „trapné chyby“ v korejštině

Eva Spekthorstová pochází z česko-holandské rodiny. Doma hovořili převážně česky a německy, ona sama se ale postupně učila další a další jazyky. Nyní jich ovládá sedmnáct včetně turečtiny, korejštiny, řečtiny, norštiny, japonštiny nebo čínštiny. V nejbližší době se chce navíc pustit do arabštiny. Hlavní pohnutka? Domluvit se s lidmi jejich rodnou řečí. Spekthorstová byla hostem Událostí, komentářů.
8. 2. 2020|