TÉMA

Směnárny

Z Česka do Ruska a zpět tečou miliony přes neoficiální směnárny. Sankcím navzdory

Desítky neoficiálních směnáren posílají miliony z Česka do Ruska i obráceně, a daří se jim tak obcházet sankce. Zjistil to web Investigace.cz spolu s ČT. Zájemci o převody kontaktují zprostředkovatele přes skupiny na sociálních sítích. Jeden z ruských podnikatelů, který nebankovní transakce nabízí, žije v Teplicích.
23. 4. 2023|

Reportéři ČT: Směnárníci nanosili do bank přes sto miliard korun. Policie šetří, zda pochází ze zločinu

Národní centrála proti organizovanému zločinu už pět let rozplétá případ, v němž figurují dva směnárníci z Ústecka. Muž a žena nezávisle na sobě nanosili do českých bank valuty za více než sto miliard korun. Kauzu provází sebevražda směnárnice, podezření z obchodování s drogami i z daňových podvodů. Miliardové směny peněz se zatím rozplést nedaří. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Dalibor Bártek.
28. 3. 2023|

Nezaměstnanost na Ukrajině za války prudce stoupla. Lidé čelí i vysoké inflaci

Před válkou byl na Ukrajině nezaměstnaný každý desátý práceschopný dospělý. Od února, kdy do země vtrhla ruská vojska, však oficiální statistiky neexistují. Podle expertů míra nezaměstnanosti atakuje hranici 40 procent. Jak to dopadá na běžné Ukrajince, popsal zpravodaj ČT na Ukrajině Andreas Papadopulos.
7. 8. 2022|

Uprchlíci mají v Česku problém směnit ukrajinské hřivny. Ruce od nich dávají pryč banky i směnárny

Ukrajinští uprchlíci v Česku se potýkají s obtížnou směnou peněz. Prakticky žádná banka totiž ukrajinské hřivny nevykupuje, stejně jako většina směnáren. Podle zákona to dělat nemusejí. Měna země, kterou napadla ruská armáda, navíc výrazně ztrácí hodnotu.
16. 3. 2022|

30 let zpět: Nespokojenost se směnárnami

Řada zahraničních turistů i nadále považovala služby českých směnáren za velmi drahé. A to i přes zavedení jednotného směnného kurzu a postupnou likvidaci černého trhu. K špatné pověsti tuzemských směnáren mimo to přispívala kvalita služeb a nepoctivé chování k zákazníkům.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
10. 8. 2021|

30 let zpět: Fronty a kontroly na hraničních přechodech

Jaká byla situace na hraničních přechodech, jak se dlouho čekalo na odbavení, co jste si mohli pořídit za talony a jak fungovaly přechody pro pěší nebo cyklisty?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
14. 7. 2020|

Počet stížností na směnárny loni klesl o polovinu

Česká národní banka loni obdržela 174 podání veřejnosti s výhradami k praktikám směnáren. Je to pokles o téměř padesát procent proti roku 2018, kdy evidovala 338 podání. Stížnosti se týkaly zejména nevydání dokladu o provedení směnárenského obchodu a porušení práva zákazníka na storno směnárenského obchodu, informovala ČNB.
6. 7. 2020|

30 let zpět: Už se může přes Svatý kříž

Na začátku července 1990 se otevřel další hraniční přechod se Západním Německem ve Svatém kříži. Následovala slavnost na obou stranách hranice a začaly i fungovat směnárny.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 7. 2020|

V centru Prahy skončí další nepoctivá směnárna, v podchodu u Muzea nabízela 16 korun za euro

U pražského Václavského náměstí skončí další směnárna, která nabízela zákazníkům nevýhodný kurz. Provozovna v podchodu u Národního muzea je ve výpovědní lhůtě nájmu prostor, které patří Technické správě komunikací (TSK). ČT to potvrdila mluvčí TSK i mluvčí uskupení Praha sobě Julie Kochová.
21. 2. 2020|

Tři provozovatelé směnáren v centru Prahy přišli o licenci. ČNB zároveň rozdala pokuty

Česká národní banka (ČNB) poprvé odňala licenci směnárnám za porušení nových povinností stanovených zákonem o směnárenské činnosti. Jde o společnosti PEMEX change, Exclusive Change a CHIVAS INVEST, které poskytovaly směnárenské služby v centru Prahy. Zároveň banka firmám udělila pokutu v rozmezí dva až tři miliony korun. Vyplývá to z pravomocných rozhodnutí zveřejněných na internetových stránkách ČNB. Firmy podle centrální banky porušovaly zákon opakovaně.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 13:21|