TÉMA

Dopisy

Doporučujeme

Finsko stále nevyřešilo jednu z temných kapitol svých dějin. Spolupráce se sovětskými agenty zůstává tabu

Finsko během studené války balancovalo mezi Západem a Východem. Politickým špičkám v tom kromě diplomatického umu pomáhalo i to, o čem se v severské zemi dodnes mlčí – spolupráce se sovětskými tajnými službami. Díky nim finští politici věděli, co se děje v Moskvě, a dokázali to využít ve svůj prospěch. Informace ale proudily i druhým směrem, KGB měla síť informátorů nejen mezi politickými špičkami, ale i běžnými občany. O napojení sovětských agentů se ale ve Finsku dodnes nemluví. Neexistují ani lustrace, což vrhá stín podezření i na některé politiky, kteří úřady zastávali i po rozpadu Sovětského svazu.
11. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 20:23|

Česká pošta od dubna zdraží o pět korun doporučená psaní i poštovní poukázky

Od dubna zdraží doporučená a cenná psaní i poštovní poukázky. A to o pět korun. Základní doporučené psaní bude za 52 korun, poukázka A do 5000 korun za 44 korun. Vyplývá to z informací, které zveřejnila na webu Česká pošta. Na úpravu cen upozornila středeční Mladá fronta DNES (MfD), pošta zdražení odůvodňuje růstem nákladů.
31. 3. 2021|

Zapomenutá hrdinka pašovala náboje přímo na svém těle. Nacisté ji při výsleších krutě mučili

Zdeňka Varhulíková se chtěla stát učitelkou. Nacisté ale uzavřeli na podzim 1939 vysoké školy a nemohla tak dokončit potřebné studium na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Místo toho se ale zapojila do odboje a pašovala z muniční továrny náboje. Gestapo ji ale při jednom zátahu zatklo a u soudu v Drážďanech pak dostala za svůj boj proti nacismu nejvyšší trest. Téměř po 80 letech historička Pavla Plachá objevila a publikovala v plném znění její dopisy na rozloučenou.
26. 7. 2020|

Prioritně, nebo ekonomicky? Listovní zásilky naberou dvě rychlosti, za tu vyšší si lidé připlatí

Česká pošta zavádí od února systém dvourychlostního doručování, v prioritním nebo ekonomickém režimu. Lidé si při odesílání vnitrostátních listovních zásilek budou moci zvolit rychlost jejich doručení a podle toho i cenu dopisu či pohlednice.
31. 1. 2020|