TÉMA

Josef Jungmann

Žáci usedli do lavic ve stavebních kontejnerech i na bývalé jezuitské koleji

Po dvou měsících volna v pondělí žáci opět usedli do lavic. Někteří přicházeli do nově postavených základních škol – podle ministerstva školství jich proti loňsku přibylo kolem dvaceti. Neobvyklou výukou na neobvyklém místě zahájili školní rok například v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Rekonstrukci tříd tam nedávno zkomplikovaly bouřky a přívalové deště. Žáci se tak učí ve stavebních kontejnerech. Studenti litoměřického Gymnázia Josefa Jungmanna zase dočasně usedli do lavic v bývalé jezuitské koleji.
4. 9. 2023|

Školy platí desítky tisíc korun za ochranné pomůcky. Některým pomáhají kraje

Za roušky a respirátory pro pedagogy a zaměstnance platí školy desítky tisíc korun. Například Gymnázium v jihočeském Písku od srpna nakoupilo ochranné pomůcky za 80 tisíc korun. Gymnázium v Litoměřicích zase pořídilo dezinfekci za 30 tisíc korun. Peníze ale musí brát z vlastních zdrojů určených na provoz školy. Podle některých oslovených ředitelů zřizovatel školám se zásobením nepomohl.
30. 9. 2020|

„Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let“

Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let, anebo ještě později, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší, napsala Božena Němcová téměř deset let před svou smrtí. Spisovatelku, která si nesmrtelnost zajistila prózou Babička, pravděpodobně v tu chvíli nenapadlo, že si toto přání budou lidé se zájmem číst i za zmíněná dvě století, která 4. února od jejího narození uplynou.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 08:01|