TÉMA

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně

Šok, zármutek, soustrast, reagují čeští představitelé na střelbu na pražské univerzitě

Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které zemřelo čtrnáct lidí. V reakcích na sociálních sítích hovoří o tragédii a strašlivé události. Oceňují také práci Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Podporu vyjadřují Univerzitě Karlově i další vysoké školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chystá jednání o případných bezpečnostních opatřeních.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 22:42|

České univerzity opouštějí TikTok. „Nepřihlašujte se na něj ze školy,“ nabádají studenty i zaměstnance

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. ČT to sdělily oslovené vysoké školy. Většina z nich své účty na TikToku ruší. Univerzity se odkazují na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze začátku března, podle kterého představuje TikTok bezpečnostní hrozbu.
6. 4. 2023|

Prezident Zeman jmenoval čtyři nové rektory

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval čtyři rektory vysokých škol. Do roku 2027 povedou Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral.
4. 1. 2023|

Akademický senát zvolil rektorem ústecké univerzity Jaroslava Koutského

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí Martina Baleje, kterému po osmi letech skončí na jaře druhé funkční období. Jednačtyřicetiletý Koutský byl jediným kandidátem. Ze 40 členů akademického senátu se voleb zúčastnilo 38, z toho 36 odevzdalo platný hlas. Koutský by se měl stát rektorem od 18. března na čtyři roky.
30. 11. 2022|

30 let zpět: Slavnostní otevření Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Před třiceti lety byla v Ústí nad Labem slavnostně otevřena vysoká škola s názvem Univerzita Jana Evangelisty Purkyně. K již existující pedagogické fakultě přibyly dvě nové: fakulta sociálně ekonomická a životního prostředí. Novinkou bylo rovněž tříleté bakalářské studium.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 9. 2021|

Neobarokní Schichtova vila chátrá. Památka přechází na stát, může skončit i ve veřejné dražbě

Chátrající ústecká Schichtova vila se může dočkat nového majitele. Chráněnou památku předává Univerzita Jana Evangelisty Purkyně po deseti letech státu. Ministerstvo financí v úterý schválilo darovací smlouvu. Neobarokní palácovou vilu nechal postavit v roce 1931 průmyslník Heinrich Schicht, jehož otec je označován jako „ústecký Baťa“.
29. 1. 2020|