TÉMA

František Kopřiva

Brusel neproplatí dotaci pro firmu Fatra z holdingu Agrofert, píše iRozhlas

Evropská komise neproplatí zhruba půlmilionovou dotaci pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Mělo jít o peníze na nákup nového válcovacího stroje. Informoval o tom iRozhlas. Pokud české úřady žádost nezruší, hrozí podle serveru i pozastavení dalších dotací. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) pro ČT uvedla, že rozhodnutí je žalovatelné. Stát se obrátí na soud, který by měl rozhodnout, jestli premiér Andrej Babiš (ANO) i po převedení svého majetku do svěřenského fondu nadále porušuje zákon o střetu zájmů.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 16:40|

Česko má místo v EU, i když není dokonalá. Výzvy nás dle politiků čekají ekonomické i klimatické

Česko patří do Evropy, Unie ale má své nedostatky, které je potřeba řešit, zaznělo v debatě představitelů parlamentních stran, která se věnovala zahraniční politice. Hosté Událostí, komentářů se shodli na podpoře Izraele v konfliktu s Hamásem, vyzvali ale k zastavení civilních obětí. Za největší výzvy budoucích let považují klima, migraci, zadlužování či vztahy mezi Spojenými státy a Čínou.
21. 5. 2021|

Reakce správná, dozvuky sporné. Politici v debatě většinově ocenili české kroky v kauze Vrbětice

Česká republika reagovala správně, když vyhostila ruské diplomaty kvůli podílu ruských tajných služeb na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Většinově se na tom shodli zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o zahraniční politice. Výhrady zaznívaly k postoji prezidenta, od části spektra také k negativním důsledkům aféry na česko-ruské vztahy. Debatu moderoval Michal Kubal.
20. 5. 2021|

Registrují se auta, ne lidé, horlil Kopřiva. Ať jsou stejná práva, ale „manželství“ je symbol, oponuje Nacher

Sněmovna dala šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. „Registrované partnerství neposkytuje zdaleka tolik práv a navíc to symbolicky řadí pořád občany do dvou kategorií,“ zdůvodnil poslanec a předkladel návrhu František Kopřiva (Piráti) v pořadu Události, komentáře svou motivaci. Podle poslance Patrika Nachera (nestr. za ANO) je však podstatné narovnání práv, a ne to, zda se to nazývá manželstvím. Sněmovna do druhého čtení poslala i opačný návrh vyhrazující manželství pro muže a ženu.
30. 4. 2021|

Do fondu pocovidové obnovy půjde 191 miliard, řekl poslancům Havlíček

Poslanci ve čtvrtek pokračovali v debatě o národním plánu obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by měl obsáhnout 191 miliard korun. Na dopoledních interpelacích vyvolalo spor diplomatické angažmá bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Odpoledne měly následovat interpelace na premiéra, který ale ve sněmovně nebyl. Na otázky poslanců tedy odpovídal ministr zdravotnictví a ministryně financí.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 18:00|

Vláda prodloužila nouzový stav, poslanci ho povolili do 11. dubna

Poslanecká sněmovna dovolila vládě prodloužit nouzový stav, vláda jej vzápětí prodloužila. Nepotrvá však 30 dnů, jak kabinet chtěl, nýbrž pouze dva týdny do 11. dubna. K takovému prodloužení byli svolní komunisté. Prošlo ale zároveň usnesení žádající vládu, aby uzávěra okresů skončila nejpozději 6. dubna, tedy hned po Velikonocích. Poslanci také chtějí, aby se nejpozději týden po svátcích vrátily děti do školek a na první stupeň základních škol.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 20:33|

Vyjednali jsme dobré podmínky, řekl Babiš po evropském summitu. Opozice výsledky jeho vyjednávání kritizuje

Čeští politici většinou oceňují, že se lídři zemí Evropské unie dohodli na podobě finanční pomoci zemím zasaženým koronavirovou krizí. Samotné vyjednávání českého premiéra Andreje Babiše (ANO) ale kritizují. Sám Babiš je však přesvědčen, že vyjednal pro Česko dobré podmínky, uvedl, že vyjednal jeden z nejbohatších „dárečků“ od EU, jak nazval balíčky podpory ekonomiky po koronavirové krizi.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 16:44|

Ve sněmovně vystoupila Šabatová, čelila kritice poslanců SPD a Trikolóry

Poslanecká sněmovna schválila financování poslaneckých klubů – dostanou stejné příspěvky jako loni. Zákonodárci také projednávali výroční zprávu veřejné ochránkyně práv za předminulý rok. Anna Šabatová ji na plénu osobně hájila, čelila kritice zprava. Kromě toho byly ve čtvrtek na programu zejména interpelace.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 18:04|