TÉMA

Vicepremiér

Předseda PiS Kaczyński se vrátil do polské vlády jako vicepremiér

Polský prezident Andrzej Duda ve středu v poledne jmenoval šéfa vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského místopředsedou polské vlády. Současně odvolal všechny dosavadní vicepremiéry, kteří v kabinetu premiéra Mateusze Morawieckého zůstávají ministry. Kaczyński chce lépe koordinovat činnost vlády a vysvětlit její kroky voličům. Za klíčové označil vítězství PiS v říjnových volbách, které by bylo už třetím v řadě.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:00|

Vicepremiér: Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří cenový strop

Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří zavedení cenového stropu na ni, uvedl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak podle listu Kommersant. Omezení, které na červnovém summitu skupiny velkých ekonomik G7 navrhly Spojené státy, mají v pátek podle Bílého domu posuzovat ministři financí a guvernéři centrálních bank G7.
1. 9. 2022|

ČSSD chce navrhnout uzavření méně důležitých podniků, řekl předseda strany Hamáček

Předsednictvo ČSSD pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. Oznámil to předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček. Vláda má opět jednat v pondělí.
27. 2. 2021Aktualizováno27. 2. 2021, 20:49|
Obchodní války

USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má umožnit snížit americký schodek

Americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsali v Bílém domě první část dlouho očekávané obchodní dohody. Z pohledu Američanů má výrazně snížit americký obchodní deficit, který v roce 2018 činil 419 miliard dolarů. Z pohledu Číňanů pak udržet významné odbytiště tím, že se zmírní současná obchodní „roztržka“ obou velmocí. Začala v roce 2018, kdy Washington uvalil cla na část čínského dovozu, na což pak Peking reagoval odvetným opatřením. Spirála kroků a protikroků poté pokračovala.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 22:12|