TÉMA

Alej

Alej roku u Velkých Opatovic má ustoupit silnici. Kácení má kritiky, ale i zastánce, argumentují bezpečností dopravy

Při opravě silnice u Velkých Opatovic na Blanensku má zaniknout lipová alej, která ji lemuje. A která je čerstvým vítězem internetové ankety Alej roku. Její pořadatelé uvádějí, že jejich cílem je upozornit na krásu a užitek stromů podél cest i ve volné krajině. Vznikla již petice za záchranu stoletého stromořadí, ale zároveň i petice, která zdůrazňuje potřebu rekonstruovat a rozšířit silnici, a tedy stromy vykácet. Obě mají tisíce podpisů.
13. 1. 2021|

Alej Pawla Adamowicze. Varšava uctila ubodaného primátora, PiS chce ulici Kaczyńského

Jedna z alejí ve Varšavě nese od února jméno loni zavražděného primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze. Proti návrhu v městské radě nikdo neprotestoval. Radniční opozici z Práva a spravedlnosti (PiS) ale vadí, že městu chybí ulice pojmenovaná po prezidentovi Lechu Kaczyńském, který zahynul při letecké tragédii ve Smolensku. Primátor slibuje, že se to změní po květnových volbách hlavy státu.
24. 2. 2020|

Lípy, jilmy, javory. Nejkrásnější alej Česka roste v Rakovníku

Vítězem devátého ročníku ankety Alej roku se stalo stromořadí lip, jilmů a javorů, které roste ve středočeském Rakovníku podél místního potoka. V lidovém hlasování organizovaném neziskovou organizací Arnika uspěly také aleje v Prostějově a Dolním Benešově na Hlučínsku.
9. 1. 2020|