TÉMA

Devalvace

Nový nigerijský prezident chce pozvednout ekonomiku, čelí ale kritice

Nový nigerijský prezident Bola Tinubu se po prvním měsíci ve funkci potýká s kritikou obyvatel. Do úřadu se dostal po slibech, že rozvine plný potenciál největší ekonomiky Afriky. Krátce poté zrušil dotace na pohonné hmoty a devalvoval měnu, což analytici chválili jako krok kupředu. Změny ale dopadly na nejchudší obyvatele, podle kritiků jsou reformy jen na oko a jde stále o pokračování starých struktur v zemi.
28. 6. 2023|

Ukrajina kvůli dopadům ruské agrese devalvovala měnu o 25 procent

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální banka oznámila, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců. Banka dále zvýšila výhled inflace, úrokové sazby nechala beze změny.
21. 7. 2022Aktualizováno21. 7. 2022, 14:05|

Společnost ČEZ chce opustit Turecko. Doplácí tam na prudké oslabování liry

Turecká lira patří mezi nejrychleji oslabující měny světa. Od začátku roku ztratila sedmačtyřicet procent své hodnoty. Jen za listopad poklesla vůči dolaru o třetinu. Tato situace znejisťuje i některé firmy. Například česká energetická firma ČEZ by turecký trh ráda opustila.
3. 12. 2021|

30 let zpět: Další závažný krok ekonomické reformy

Federální vláda rozhodla o devalvaci československé koruny vůči zahraničním měnám. Hlavním cílem tohoto opatření bylo nastolit rovnováhu nabídky a poptávky po tvrdých měnách a umožnit podnikatelským subjektům volný přístup k devizovým prostředkům.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 12. 2020|

Marka za osmnáct. Devalvace koruny před 30 lety byla podle ekonomů nezbytná

Znehodnocení koruny v několika krocích během roku 1990 bylo nezbytným předpokladem pro přechod tehdejší československé ekonomiky na tržní model, shodují se ekonomové. I když podle některých bylo zpětně oslabení kurzu příliš velké, obecně nastartovalo dlouhodobé posilování koruny. Ta se tak stala do jisté míry nárazníkem proti ekonomickým šokům, což je vidět i v současné malé ochotě veřejnosti přejít na euro. Navíc posilování koruny začalo postupně zlevňovat nákupy Čechů v zahraničí.
8. 1. 2020|