TÉMA

Marek Šlapal

Na jihu Moravy se dohodli na koalici KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN. Vítězné ANO zřejmě skončí v opozici

KDU-ČSL, Piráti, ODS a STAN se v Jihomoravském kraji dohodli na koaliční spolupráci. Strany tak obešly vítězné hnutí ANO. Hejtmanem by mohl být lídr KDU-ČSL Jan Grolich.  ANO získalo 15 mandátů v zastupitelstvu, které má 65 členů. Druhá skončila KDU-ČSL s 11 mandáty. Třetí Piráti budou mít deset zastupitelů. Čtvrtá ODS má devět mandátů. Na pátém místě jsou Starostové pro Jižní Moravu se sedmi zastupiteli. Vyplývá to výsledků sčítání krajských voleb na www.volby.cz.
3. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 22:11|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|

Jihomoravský kraj dostává na obyvatele méně peněz než jiné regiony, zlobí se kandidáti na hejtmana. Chtějí změnu

Kraje dopadly podle kandidátů na jihomoravského hejtmana v koronavirové krizi dost možná ze všech nejhůře. Devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem se v předvolební debatě České televize shodlo na tom, že i bez toho, že vláda vzala část peněz ze sdílených daní, je Jihomoravský kraj při přerozdělování veřejných peněz oproti jiným krajům znevýhodněn. Mají ambici pokusit se to změnit. Kandidáti do krajských voleb diskutovali také o podpoře firem v kraji nebo o investicích do silnic.
23. 9. 2020|

Z ústavu do rodinného domku. Do chráněného bydlení v Lednici se přestěhuje 12 klientů

Chráněné bydlení pro dvanáct uživatelů s mentálním a kombinovaným postižením otevřel v pátek Jihomoravský kraj v Lednici na Břeclavsku. Většinu nákladů, které dosáhly 34 a půl milionu korun, pokryla Evropská unie. Kraj se snaží umístit lidi s postižením z velkých zařízení do menších chráněných bydlení, která je přiblíží obvyklému životu. Od roku 2014 přešlo z ústavního bydlení 119 uživatelů.
31. 7. 2020|

Báňský úřad zamítl námitky proti těžbě štěrkopísku na Hodonínsku. Obce se budou bránit u soudu

Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Firma České štěrkopísky teď může podat žádost o těžbu. Úřad o ní bude rozhodovat v novém řízení. Proti těžbě bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro sto tisíc obyvatel na Hodonínsku. Bránit se teď chtějí u soudu.
20. 5. 2020|

Do sociálních služeb půjde 1,6 miliardy. Krajští zastupitelé se jednomyslně shodli na rozdělení peněz

Zastupitelé Jihomoravského kraje v pondělí schválili rozdělení 1,6 miliardy korun poskytovatelům sociálních služeb. Peníze půjdou z ministerstva práce a sociálních věcí. V kraji je přes dvě stě poskytovatelů pracujících pro různé zřizovatele, kteří nabízejí přes čtyři stovky služeb.
27. 1. 2020|

Těžba u Moravského Písku se přiblížila. Krajský úřad se bojí znečištění pitné vody pro 100 tisíc lidí

Ministerstvo životního prostředí odmítlo námitky Jihomoravského kraje k těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Báňský úřad tak stanovil dobývací prostor, o těžbě samotné ale ještě nerozhodl. Pokud by k ní udělil souhlas, bude se kraj nejspíš bránit i soudně. S těžbou nesouhlasí kromě kraje i desítky obcí, bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100 tisíc lidí.
13. 1. 2020|

Klienti Paprsku se dočkali chráněného bydlení. Obyvatelům Boskovic a Benešova na rozdíl od Svitávky nevadí

Dvanáct lidí s mentálním postižením začalo žít v novém chráněném bydlení v Benešově a Boskovicích na Blanensku. Původně měli bydlet v nedaleké Svitávce. Tam se ale proti soužití s nimi postavila v petici část místních obyvatel. Vedení Jihomoravského kraje tak muselo hledat novou lokalitu.
7. 1. 2020|