TÉMA

Přídavky

Vláda podpořila zvýšení přídavků na děti o 200 korun, změnit se mají od ledna

Od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun, návrh ministerstva práce a sociálních věcí na svém středečním zasedání podpořila vláda. O schválení změny informoval novináře premiér Petr Fiala (ODS). Přídavky by se tak měly pohybovat nově od 830 do 1580 korun měsíčně. Spolu s návrhem na zvýšení přídavků posílá kabinet sněmovně v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 17:52|

Cizinci s pobytem v Česku budou pojištěni jen u VZP. Poslanci schválili i další normy

Poslanci se sešli, aby se vrátili k některým zákonům, které sice dříve schválili, ale nelíbily se senátorům. Nejspornějším předpisem vráceným z horní komory byl nový stavební zákon. Senátoři jej jednomyslně zamítli, poslanci ale jejich vůli přehlasovali také díky konzultacím ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) s komunisty. Na začátku svého jednání sněmovna zvýšila přídavky na děti, zákon o pobytu cizinců na území České republiky schválila v původní sněmovní verzi.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 21:37|

Přídavky na děti se zvýší a dostane je víc rodin, rozhodla sněmovna

Přídavky na děti se zvýší zhruba o čtvrtinu a rozšíří se okruh rodin, které na ně mají nárok. Rozhodli o tom v úterý na jednání poslanci, když schválili když schválili hlasy 177 ze 178 přítomných novelu o sociální podpoře s technickými úpravami Senátu. Předloha také zvýší sazby přídavků pro pracující rodiny a daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Nyní ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 16:56|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

Zvýšení přídavků na děti bude ve sněmovně čelit obtížím. Opozici hlavně vadí rozšíření okruhu příjemců

Kabinet zatím ve sněmovně nemá zajištěnou podporu pro svůj návrh na zvýšení přídavků na děti. Stranám vadí hlavně záměr rozšířit přídavky pro další desítky tisíc rodin. S růstem dávky o 26 procent naopak většina souhlasí. Plán na vyšší přídavky by vyšel na čtyři miliardy ročně.
10. 1. 2021|

Místo koaliční rady se sešli jen Babiš s Hamáčkem. Na podobě daňového balíčku se neshodli

V koalici dál není shoda na podobě daňového balíčku, který bude projednávat Senát. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se na něm ve čtvrtek jako lídři vládních stran nedohodli. V jednání o zvýšení přídavků na děti se posunuli ke shodě, po schůzce s Babišem to řekl Hamáček.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 18:27|

Přídavky na děti, které zvýhodňují pracující rodiče, zůstanou. Ústavní soud zamítl stížnost

Výše přídavku na dítě se nadále bude odvíjet nejen od jeho věku, ale také od typu příjmů rodičů. Ústavní soud ponechal v platnosti ustanovení s vyšší sazbou pro rodiny, v nichž aspoň jeden rodič pracuje anebo pobírá dávky podmíněné předchozí prací. Rodina tak může dostat na každé nezaopatřené dítě o 300 korun měsíčně navíc.
7. 1. 2020Aktualizováno7. 1. 2020, 17:57|