TÉMA

Jan Kalvoda

Ústava je naším nikdy nekončícím úkolem, řekl Vystrčil na slavnostním setkání v Panteonu Národního muzea

Změna ústavy v podobě zavedení přímé volby prezidenta se podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) příliš nepovedla. Ústavu jako takovou nicméně považuje za základní kámen svobodné, demokratické a samostatné republiky. Řekl to na slavnostím setkání v Panteonu Národního muzea v předvečer 30. výročí přijetí Ústavy ČR. Šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila dokument za záruku liberálně-demokratického právního státu. V úvodu čtvrteční parlamentní konference u příležitosti výročí také uvedla, že česká ústava by do budoucna mohla mít slavnostní výtisk, který by sloužil mimo jiné pro prezentaci veřejnosti.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 22:56|

30 let zpět: Diskuze o názorových rozkolech na konferenci ODA

Na dvoudenní konferenci Občanské demokratické aliance se hovořilo o údajných rozporech ve straně. Teze o výrazném názorovém rozkolu byla nakonec vyvrácena a do funkce předsedy byl všemi přítomnými znovu zvolen Jan Kalvoda. Prvním místopředsedou se stal ve 2. kole Daniel Kroupa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 9. 2022|

Reportéři ČT získali nález arbitrů v kauze Diag Human. Politici prý zneužívali tajné služby, policii i soudy

Čeští politici zneužívali tajné služby, policii a soudy, aby mohli vyhrát obchodní spor s firmou Diag Human. To je závěr londýnských arbitrů, kteří se kauzou posledních pět let zabývali. Reportéři ČT získali jejich nález, ve kterém podrobně zdůvodňují, proč rozhodli o tom, že má Česko společnosti zaplatit skoro šestnáct miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou. Kauza, která se táhne už třicet let, tak míří k rozuzlení. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
12. 9. 2022|

30 let zpět: Role prezidenta podle nové ústavy

Vláda se před 30 lety zabývala novou podobou ústavy českého státu. Kabinet sice odmítl návrh k tomu vytvořené komise, ale podobu základního zákona země podrobně probíral. Jakou roli by v nové ústavě měl hrát prezident a jak by měl být volen, představili koaliční partneři Jan Kalvoda a Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 7. 2022|

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s Diag Human. Ministerstvo financí se odvolalo

Česko částečně prohrálo mezinárodní arbitráž s firmou Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Stát musí podle rozhodnutí zaplatit společnosti 15,5 miliardy korun. Informaci serveru HlídacíPes potvrdilo ministerstvo financí a uvedlo, že proti verdiktu se stát odvolá. Zatím tak Česko 15,5 miliardy korun platit nebude. Diag Human požadoval 52 miliard korun.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 20:28|

Bývalí politici a signatáři Charty 77 vyzvali Zemana k abdikaci. Vadí jim jeho dlouholetá podpora Ruska

Podle společného prohlášení osmi bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 by měl prezident Miloš Zeman abdikovat kvůli tomu, že se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Výzvu podpořil někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo Zemanův protikandidát z minulých prezidentských voleb Michal Horáček. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlášení nekomentoval.
1. 3. 2022|

Česko si připomíná deset let od úmrtí Václava Havla. Nevšedního politika se smyslem pro humor

V sobotu uplyne deset let od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Ve speciálním vysílání Událostí, komentářů si ho připoměli osobnosti z několika pohledů – jako umělce, politika i přítele. Dramatik a někdejší disident Václav Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil pětaosmdesáti let.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 22:57|

Kauza Diag Human: Ministerstvo podá opravný prostředek v Belgii. Firma chce po Česku 14,5 miliardy

Ministerstvo zdravotnictví podá kvůli Diag Human opravný prostředek k nejvyššímu soudu v Belgii. Rozhodnutí odvolacího soudu resort podle mluvčí Gabriely Štěpanyové obdržel na konci prosince. Firma Diag Human se s Českem pře řadu let kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Podle advokátů firmy má Česká republika zaplatit 14,5 miliardy korun.
3. 1. 2020|