TÉMA

Zákon o zadávání veřejných zakázek

Doporučujeme

Ukrajinská armáda byla kolos na hliněných nohou. Reforma z ní udělala moderní válečný stroj

Ukrajinská armáda odolává té ruské mnohem lépe, než tušili západní i východní analytici. Velký pozitivní vliv na její bojeschopnost měly nedávné reformy – ty učinily ze zastaralého vojska moderní armádu.
7. 4. 2022|

Obrana by se podle Černochové měla zaměřit na modernizaci. Pro nákupy plánuje investiční fond

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci představila priority resortu pro rok 2022. Zdůraznila, že ministerstvo by se v příštím roce mělo zaměřit na modernizaci a novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministryně chce také předložit návrh zákona o investičním fondu pro obranu, který by umožnil garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 12:41|

Ústavní soud zamítl návrh Kapsche na zrušení části zákona o zadávání veřejných zakázek

Ústavní soud zamítl návrh na zrušení části zákona o zadávání zakázek. Normou, která dopadla i na mýtný tendr, se zabýval z podnětu společnosti Kapsch. Zákon stanovuje, že řízení o námitkách neúspěšného uchazeče o zakázku se zastavuje po podpisu smlouvy s vítězem tendru. Taková situace nastala ve sledovaném mýtném tendru. Zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll na úkor Kapsche.
24. 11. 2021|

Větší tresty pro usvědčené nebo nesoutěžit jen podle ceny, navrhují volební lídři, jak bojovat s korupcí

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla korupce a její potírání. Na její velké škodlivosti se účastníci debaty shodují a navrhují například majetková přiznání úředníků, větší postihy usvědčených nebo otevřenější data veřejné správy. Diskutovali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
29. 9. 2021|

Ošetřovné budou rodiče dostávat až do prázdnin, rozhodla sněmovna

Rodiče, kteří neposlali děti do školy, budou nejspíše dostávat ošetřovné až do konce nynějšího školního roku. Návrh na prodloužení vyplácení ošetřovného schválila Poslanecká sněmovna. Šlo o „přílepek“ k novele, která umožní odložit sociální odvody – i ta nyní míří do Senátu. Poslanci na mimořádné schůzi také schválili vládní žádost o prodloužení lhůt na přípravu státního rozpočtu, nedošlo naopak na původně navrženou změnu zákona o veřejných zakázkách, kterou poslanci vyřadili z programu.
13. 5. 2020Aktualizováno13. 5. 2020, 22:27|

Ministerstvo práce nesmí uzavřít smlouvu na systém vyplácení dávek, rozhodl antimonopolní úřad

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl podle plánu začít fungovat od roku 2021. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné, řekla jeho mluvčí Milena Marešová. Podle úřadu MPSV v tendru vyřadilo vítěze, firmu DXC Technology, kvůli nízké ceně. Krok ale transparentně nevysvětlilo, čímž porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. MPSV s tím nesouhlasí, odvoláním nechtělo ale případ dál protahovat. Výtky zohlední v zadávacím řízení.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 13:07|