TÉMA

Stůj

Nehod na drahách i obětí loni ubylo. Strojvedoucí byli pozornější, řidčeji projížděli Stůj

Na drahách se loni stalo 4425 mimořádných událostí. Z nich 1161 se stalo na železnici a 3264 na neželezničních drahách a v metru, informovala Drážní inspekce. Nehod a dalších mimořádností na železnici ve srovnání s předchozím rokem ubylo zhruba o devadesát a meziročně jich bylo méně i celkově. Méně bylo také obětí nehod, na drahách zahynulo loni 239 lidí.
8. 1. 2024|

Inspekce bude zjišťovat, proč vlaky v Poříčanech nebo Libni často projíždějí návěst stůj

Drážní inspekce se zaměří na místa, kde vlaky opakovaně projíždějí návěst stůj. Ročně se v Česku stává ke dvěma stům takových případů, v průměru tedy asi jeden za dva dny a někdy není daleko k neštěstí – jako v úterý, kdy zastavily dva motorové vozy na Písecku padesát metrů od sebe. Podle inspektorů k chybám někdy přispívá i umístění návěstidel, kdy není dobře patrné, ke které patří koleji.
30. 3. 2023|

Strojvedoucí se u soudu přiznal, že zavinil srážku vlaků v Němčicích. Zpochybnil ale výši škody

Vinu za způsobení železniční nehody v Němčicích nad Hanou přiznal strojvedoucí Jan Šperlich, který stanul před soudem. Uvedl, že návěst Stůj pravděpodobně projel kvůli mikrospánku. Jednání prostějovského okresního soudu bylo přesto odročeno a bude pokračovat až v lednu. Strojvedoucí zpochybnil výši vyčíslené škody, soudkyně se proto obrátí na pojišťovny nebo znalce.
15. 11. 2022|

Nehodu v Němčicích zřejmě způsobila nepovolená jízda, zjistili inspektoři. Po dni oprav je trať průjezdná

Nehoda dvou vlaků v Němčicích nad Hanou se zřejmě stala poté, co samostatně jedoucí lokomotiva projela návěst Stůj. Uvedli to mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Lokomotiva narazila do projíždějícího osobního vlaku, který vykolejil. Při nehodě utrpěli zranění dva lidé. Téměř den nejezdily místem nehody vlaky, částečně obnovit provoz se podařilo v neděli po poledni.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 14:06|

Vlaky jely proti sobě ráno i odpoledne. V Lázních Kynžvart je sedm lehce zraněných

Na jednokolejné trati mezi Letohradem a Jablonným nad Orlicí jely proti sobě ve středu ráno dva vlaky. Oba včas zastavily, bylo mezi nimi v té době ještě půl kilometru. Podobná situace se opakovala i odpoledne na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart, kde osobní vlak vyjel vstříc pendolinu. I tyto soupravy se včas zastavily. Osobní vlak však poškodil při nepovoleném odjezdu výhybku a vykolejil. Několik lidí se tak lehce zranilo.
22. 7. 2020Aktualizováno22. 7. 2020, 18:08|

U Mladé Boleslavi a Hořovic strojvedoucí projeli návěst stůj, nikdo se nezranil

Dva incidenty na železnici, při nichž strojvůdci porušili zákaz jízdy, se ve čtvrtek staly ve Středočeském kraji. U Mladé Boleslavi projel ráno rychlík společnosti Arriva návěstidlo se signálem stůj a poškodil při tom výhybku. Nikdo se nezranil, protijedoucí vlak byl včas zastaven, informoval  mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podobný incident se stal ale i u Hořovic na Berounsku. Tam zase projel návěstidlo zakazující jízdu osobní vlak Českých drah a dostal se na kolej, po níž jel proti němu rychlík. Oba vlaky zastavily na pokyn dispečerů dva kilometry od sebe. Ani v tomto případě se nikdo nezranil.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 14:42|