TÉMA

Pašování drog

Soud projednává případ pašeráků. V libereckém překladišti měli tuny drog za miliardy korun, tvrdí policie

V Liberci v úterý za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než dvacítky příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena. Před soudem stanulo deset z jedenácti obžalovaných lidí a jedna firma. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Je na seznamu osob hledaných Interpolem. Soudu zaslal prohlášení, ve kterém odmítá páchání trestné činnosti.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 15:06|

Singapur popravil muže kvůli kilogramu marihuany

Singapur popravil muže, který byl odsouzen za pašování jednoho kilogramu konopí. Informovala o tom agentura AFP. Úřady k oběšení přikročily navzdory výzvám ze zahraničí, aby hrdelní trest zvážily a zrušily.
26. 4. 2023|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.
16. 2. 2023|

Policie při obří operaci zatkla 44 lidí v deseti zemích včetně Česka, oznámil Europol

Při obřím mezinárodním zátahu zatkla policie v deseti převážně evropských zemích 44 lidí podezřelých ze zločinného spolčení, pašování drog a praní špinavých peněz. Devět osob bylo zatčeno v Česku, stejný počet ve Francii a sedm lidí zatkli policisté na Slovensku a v Litvě. Kromě toho policie zasahovala také v Lotyšsku, Polsku, Norsku, Německu, Španělsku a USA. V pátek o tom informovala unijní policejní organizace Europol. Podle ní všichni zatčení patřili k jedné z nejnebezpečnějších zločineckých skupin v Evropské unii.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 18:29|

Pašeráci posílají méně balíků s drogami, zato jsou až pětkrát těžší, upozornili celníci

Prodejci a distributoři drog změnili v období pandemie strategii. Ačkoliv celníci zabavili během lockdownu téměř dvakrát méně balíků s drogami, jejich hmotnost vzrostla někdy až pětinásobně. Podle Celní správy stojí za postupem pašeráků omezení letecké dopravy a pohybu osob. Nejčastější zemí, ze které se drogy dovážejí, zůstává i po brexitu Velká Británie. Mezi nejpašovanější drogy se už několik let řadí marihuana, pervitin a hašiš.
15. 3. 2021|

Státní zástupce obžaloval kvůli pašování drog do věznice Valdice 15 lidí

Státní zástupce obžaloval patnáct lidí kvůli pašování drog do věznice Valdice na Jičínsku. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud v Jičíně. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Michal Chvojka. Opiáty a léky se do vězení podle kriminalistů dostávaly třeba v obalech od fixů nebo ve speciálně upravených obálkách. Jeden z obžalovaných se tablety pokusil pronést ve spodním prádle, když šel na návštěvu za odsouzeným.
22. 12. 2020|

Za pašování drog do valdické věznice policie navrhuje obžalovat 15 lidí

Policie navrhla obžalovat patnáct lidí kvůli pašování drog do věznice Valdice na Jičínsku. Návrh kriminalisté po ukončení vyšetřování předali v minulých dnech jičínskému okresnímu státnímu zastupitelství. Věznice Valdice patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává asi jedenáct set vězňů.
12. 11. 2020|

Obchodníkům s kokainem a heroinem skoro za dvě miliardy korun hrozí až 18 let vězení

Padesát sedm členů drogového gangu, který přepravil narkotika za 2,1 miliardy korun, půjde před soud. Pachatelé obchodovali s kokainem a heroinem, které pašovali do Austrálie a na Nový Zéland. Informaci ČT potvrdila Krajská státní zástupkyně v Českých Budějovicích Daniela Přibylová s tím, že obžalobu na skupinu podala v pondělí. Pachatelům hrozí 10 až 18 let vězení. Působení gangu odhalila policejní operace nazvaná VOMBAT. Na vyšetřování se podíleli američtí a australští kriminalisté.
24. 2. 2020|

Půldruhé tuny kokainu. Na Kanárských ostrovech zadrželi Čecha podezřelého z pašování drog

Dva Španěly a jednoho Čecha zadržela policie na Kanárských ostrovech kvůli podezření z pašování drog. Na jejich plachetnici našla celkem 1500 kilogramů kokainu. S odvoláním na policejní zdroje o tom informoval zpravodajský server La Provincia.
23. 12. 2019|