TÉMA

Ardeny

Před 75 lety složila Evropa zbraně. Dvakrát podepsaná kapitulace ale poukázala na novou prohlubující se propast

„Včera ve dvě hodiny 41 minut ráno podepsal na velitelství generál Jodl –⁠ zástupce německého vrchního velení a velkoadmirála Dönitze, jmenované hlavy německého státu –⁠ akt bezpodmínečné kapitulace všech německých pozemních, námořních a leteckých sil v Evropě.“ Těmito slovy před 75 lety oznámil národu evropský konec dosud nejkrvavějšího konfliktu britský předseda vlády Winston Churchill. Stalin však  ještě neslavil.
8. 5. 2020|

Poslední velký útok Luftwaffe stál zaskočené spojence stovky letadel. Němcům však stejně bylo vítězství k ničemu

Před 75 lety německá Luftwaffe uskutečnila poslední velký útok. Akce měla paralyzovat spojenecké letectvo a podpořit ofenzivu v Ardenách. Do obří operace se v závěru druhé světové války zapojilo více než 900 letadel.
2. 1. 2020|

Státníci si připomněli 75 let od bitvy v Ardenách. Německý prezident varoval před nacionalismem

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier u příležitosti 75. výročí německé ofenzivy v Ardenách vyzval k soudržnosti Evropy a varoval před nacionalismem. Poslední německou ofenzivu na západní frontě za druhé světové války a její odvrácení si v pondělí v Belgii a Lucembursku připomněli mezi jinými polský prezident Andrzej Duda, předseda Evropské rady Charles Michel či americký ministr obrany Mark Esper.
16. 12. 2019|