TÉMA

CHKO Třeboňsko

Na Třeboňsku se vyskytuje orel východní. Ptáka z Kamčatky odborníci na jihu Čech nevidí rádi

Záhadou a velkou vzácností je pro odborníky výskyt orla východního, který už několik let žije ve volné přírodě na Třeboňsku. Domovem jednoho z největších dravců světa je přitom Kamčatka. Do střední Evropy nelétá, přesto ho nejen ornitologové sledují u chlumských rybníků. Orel východní tam ale ruší hnízdící orly mořské.
23. 11. 2023|

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Čím víc spermií, tím kratší život, ukázal český výzkum. Vytvářet je něco stojí

Kolik stojí organismus vyrábět spermie a jak se mění jejich kvalita v průběhu života? Dříve se předpokládalo, že produkce spermií je oproti samičím investicím do vajíček dost nenáročná. V poslední době se ale začalo spekulovat, že náklady spojené s investicemi do spermií mohou být mnohem větší, vědcům ovšem chyběly důkazy. Díky českému výzkumu se to změnilo.
21. 2. 2023|

Jihočeská parkoviště u hlavní silnice do Rakouska jsou plná odpadků, silničáři nestíhají uklízet

Odpočívadla na hlavních tazích do Třeboně nebo Rakouska jsou plná odpadků a dalšího materiálu. Ředitelství silnic a dálnic přitom stojí jejich úklid přes dva miliony korun ročně a ani zvýšení frekvence svozu odpadků situaci nezlepšilo.
7. 9. 2021|

V kempech u Orlíku již několikrát hořely karavany. Majitelé kolem nich vztyčují nepovolené přístřešky

Opakované požáry v kempech u Orlíku bude řešit Povodí Vltavy. Karavany jsou často ve velmi špatném technickém stavu a jejich majitelé je navíc pomocí různých úprav často proměnili na černé stavby. Prevence požárů je pak nulová.
29. 7. 2021|

Covid-19 turistickému ruchu v jižních Čechách pomohl i uškodil

Historická města, hrady a zámky, rybníky, přehrady, hory – tím vším oplývají jižní Čechy. Letos v létě si nemohl region na nedostatek turistů stěžovat, nebývalé množství lidí se rozhodlo strávit dovolenou ve vlasti. Na druhé straně i jihočeští podnikatelé v turistickém ruchu pocítili dopady jarního omezení volného pohybu a třeba Český Krumlov zůstává dosud nebývale prázdný.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 22:08|

Víkendový déšť nasytil půdu jenom na povrchu, situace zůstává velmi vážná, píše server InterSucho

Nejhorší zemědělské sucho první poloviny roku má Česko patrně za sebou, uvedli tvůrci portálu InterSucho. Tři nejhorší stupně sucha ze šesti zůstaly v neděli ráno pouze na šesti procentech území díky intenzivním dešťům. Jenže situace je extrémně odlišná ve vrstvě půdy do 40 centimetrů a v hlubší vrstvě od jednoho metru. Zatímco v horní vrstvě sucho prakticky není, hlouběji zůstává situace velmi vážná.
25. 5. 2020|

Nečekané oázy: Drobným zvířatům se u nás daří kolem sloupů vysokého napětí

V okolí sloupů vysokého napětí se daří drobným živočichům. Podle studie vědců z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR (AV) tam žije více zvířat a druhů než v okolní zemědělsky obdělané krajině. Tato místa jsou také důležitá přezimovací stanoviště.
16. 12. 2019|