TÉMA

Petr Žantovský

Poslanci schválili změny v podpoře uprchlíků z Ukrajiny. Jednání zahájili minutou ticha

Poslanci schválili změny v podporách uprchlíků z Ukrajiny, která čelí už rok trvající ruské vojenské invazi. Například humanitární dávka bude podle novely od července adresnější, nárok na ni se zpřísní. Nová pravidla získá vyplácení takzvaného solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců s dočasnou ochranou v domácnostech a bezplatné nouzové ubytování. Poslanci také zvolili dva členy Rady České tiskové kanceláře (ČTK). Páteční jednání sněmovny poslanci zahájili minutou ticha za oběti ruské agrese na Ukrajině.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 14:26|

Vysílací rada musí šesti odvolaným radním vyplatit čtrnáct milionů korun, rozhodl soud

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) musí svým šesti bývalým členům vyplatit přes 14 milionů korun jako náhradu ušlé mzdy. Ve středu to pravomocně potvrdil soud, který zamítl odvolání vysílací rady. Radu v roce 2003 tehdejší premiér Vladimír Špidla podle soudu odvolal nezákonně. Přiznanou částku ještě výrazně navýší úroky z prodlení. Rada bude muset hradit i dalších zhruba 2,4 milionu, které muži vynaložili na soudní řízení.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 15:35|

Z napínavého souboje o post kolínského senátora postupují do druhého kola knihovník Kárník a lékař Karen

Na postu senátora pro obvod Kolín se chystá změna. Příští týden se o křeslo utkají knihovník Pavel Kárník (za STAN) s lékařem Igorem Karenem (ANO). Stávající senátorka Emilie Třísková (NK) skončila čtvrtá za třetím Michalem Zapletalem (ODS). K senátním volbám přišlo v obvodu č. 42 přes 39 procent voličů, podobně jako v roce 2014.
3. 10. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Spory o mediální výchovu. Podle odborníků je opomíjená, Plaga mluví o „vlamování do otevřených dveří“

Mediálnímu vzdělávání se ve školách věnuje málo času a učitelé pro něj mají malou podporu – to v otevřeném dopise ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO) říká Platforma pro mediální vzdělávání, která sdružuje organizace, které se tématem odborně zabývají. „Mediálnímu vzdělávání není v českém školství věnována dostatečná pozornost. Považujeme to v dnešní době za velkou chybu,“ říká v novém podcastu Karel Strachota z Člověka v tísni, jedné z třinácti organizací podepsaných pod dopisem.
28. 2. 2020|
Mediální rady

Zasedání Rady ČTK se zvrhlo v hádku. „Jak v JZD,“ posteskl si její předseda

Hlasité výměny názorů, osočování, uštěpačné poznámky – tak ve zkratce vypadalo pondělní jednání Rady ČTK. Některá původně plánovaná témata k projednání tak radní odložili na příště. „Jak v JZD tady,“ poznamenal na konci schůze kontrolního orgánu veřejnoprávní tiskové agentury jeho předseda David Soukup (za ANO). Radní se přitom měli původně věnovat novému etickému kodexu i úpravám jednacího řádu.
25. 2. 2020|
Podcast

„Žantovský na volbu předsedy nepřišel, omluvil se smskou. Nevím, zda restaurace dodávají nějaké omluvenky,“ říká šéf Rady ČTK

Nedávno zvolený předseda Rady ČTK David Soukup z hnutí ANO se kvůli novým pochybnostem o volbě předsednictva obrátí na právníka. Platnost volby teď totiž zpochybňuje místopředseda kontrolního orgánu Petr Žantovský. Ten se však prosincového hlasování nezúčastnil. Podrobnosti přináší nový podcast pořadu Newsroom ČT24.
22. 1. 2020|

Praktiky Parlamentních listů podle rozsudku soudu: Démonizace, manipulace a apel na strach

Vydavatel serveru Parlamentní listy neuspěl u soudu s žalobou na server Forum 24. Ten loni v prosinci vydal názorový text s titulkem „Problémem senátora Valenty není jen střet zájmů, ale ruská žumpa jménem Parlamentní listy“. Vydavatel Parlamentních listů žádal omluvu. Rozsudek není pravomocný, žalobce se odvolal. Přečtěte si aktuální rozsudek o pověsti kontroverzního webu, který si vyžádala redakce pořadu Newsroom ČT24 podle zákona o svobodném přístupu k informacím.
20. 12. 2019|

Novým předsedou Rady ČTK byl zvolen kandidát ANO David Soukup

Novým předsedou Rady České tiskové kanceláře byl v pondělí jednomyslně zvolen mediální podnikatel a zastupitel za hnutí ANO na Praze 3 David Soukup. Byl jediným kandidátem. Místopředsedkyní Rady byla znovuzvolena Jaroslava Wenigerová (za ODS) a nově také bývalá ministryně a práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), obě také jednomyslně. Rozhodla o tom Rada ČTK.
16. 12. 2019|