TÉMA

Abdal Madžíd Tabbúni

Zemřel alžírský exprezident Buteflika. Po dvou dekádách ve funkci ho před dvěma lety svrhly protesty

Ve věku 84 let zemřel bývalý alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika. Podle tiskové agentury AP o tom v pátek informovala alžírská státní televize. Buteflika v 50. a 60. letech minulého století bojoval za nezávislost Alžírska na koloniální Francii a u moci byl dvacet let. V roce 2019 ho přiměly k odchodu prodemokratické protesty.
18. 9. 2021|

Alžírsko má nového premiéra. Je jím učitel politologie Abdal Azíz Džarád

Novým alžírským premiérem byl jmenován Abdal Azíz Džarád, politolog vyučující na univerzitě v Alžíru. S odkazem na státní televizi o tom informovaly světové tiskové agentury. Ministerského předsedu do funkce jmenoval nedávno zvolený prezident Abdal Madžíd Tabbúni, jehož legitimitu však neuznávají demonstranti, kteří přes deset měsíců pravidelně vycházejí do ulic a požadují odstoupení vládnoucí garnitury a zavedení ústavních reforem.
28. 12. 2019|

Alžírsko má nového prezidenta, protesty v zemi ale neutichají

Novým alžírským prezidentem se stal již po prvním kole voleb Abdal Madžíd Tabbúni, bývalý ministr a následně premiér vlády exprezidenta Abdal Azíze Butefliky. Vyplývá to z předběžných výsledků oznámených volební komisí, podle nichž Tabbúni obdržel přes 58 procent hlasů. Proti volbám protestují již několik měsíců desetitisíce lidí v alžírských městech. Hlasování se zúčastnilo jen čtyřicet procent voličů, což je nejméně v historii svobodných voleb v Alžírsku.
13. 12. 2019|