TÉMA

Doplatek

Ministerstvo chce zastropovat doplatky na léky, aby je pojišťovny nemusely vracet

Zdravotní pojišťovny v Česku vrátily klientům, zejména seniorům, jednu miliardu a tři sta milionů korun. Jedná se o doplatky za léky pro ty, kdo překročili ochranný limit. Ministerstvo zdravotnictví chce systém změnit, a to tak, aby od příštího roku lidé po splnění podmínek platili méně přímo v lékárnách. Resort si od toho slibuje zjednodušení systému pro pojišťovny, lékárny i klienty.
15. 4. 2024|

Brno zaplatí za projektovou dokumentaci na halu přes třicet milionů, zatím ji ale nepostaví

Brno doplatí zhruba dvacet milionů korun za projektovou dokumentaci na stavbu atletické haly, která byla původně v plánu za osm set milionů u univerzitního kampusu. Univerzita chce dané místo využít pro stavbu jiných projektů, město zatím neví, zda halu vůbec postaví a případně kde. Společnosti Výstavba atletické haly Campus, kterou vytvořily stavební firmy, už v minulosti Brno zaplatilo za projektovou dokumentaci přes čtrnáct milionů korun.
8. 12. 2022|

Pojišťovny loni vrátily díky ochrannému limitu víc peněz za léky než kdy dříve

Téměř miliardu korun vrátily loni zdravotní pojišťovny svým klientům na doplatcích za léky. Byla to historicky nejvyšší částka, meziročně se zvedla téměř o desetinu. Přeplatky posílají pojišťovny lidem, kteří překročí roční limit za předepsané léky, loni jich bylo asi devět tisíc, převážně seniorů nad 70 let.
19. 2. 2022|

Invalidní důchodci od ledna ušetří za doplatky na lécích. Do konce roku si však musí podat žádost

Přes 200 tisíc invalidních důchodců zaplatí od Nového roku za doplatky na léky podstatně méně než letos. Od ledna klesne roční limit, nad který jim pojišťovny vrací část zaplacených doplatků, z pěti tisíc na pět set korun. Invalidé ale musejí do konce roku požádat pojišťovnu a doložit svůj handicap. Na pojišťovnu nemusí osobně, stačí poslat e-mail.
9. 12. 2019|