TÉMA

I/43

Chystaný kruhový objezd u Sebranic na Blanensku má zvýšit bezpečnost

Na silnici I/43 u Sebranic na Blanensku začala stavba kruhového objezdu. Zvýší plynulost a bezpečnost dopravy. Zvláště pro řidiče, kteří jedou od Boskovic, je totiž dosavadní napojení z vedlejší silnice na hlavní tah z Brna do Svitav obtížné. Práce začaly minulý týden a potrvají ještě tři měsíce. Řidiči zatím žádné dopravní omezení nepocítí, v plánu je až v závěru stavby, předeslal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
31. 7. 2023|

Začala výstavba obchvatu Svitav. Sníží se riziko nehod chodců a cyklistů

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výstavbu silnice I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem. Bude sloužit zejména jako obchvat Svitav. Přeložka silnice nahradí tu současnou, která již nevyhovuje dopravní zátěži a prochází městem od severu z komunikace I/35 směrem na Brno. Do provozu by měl být obchvat uveden v roce 2024.
21. 4. 2022|

Plánovaná trasa silnice z Brna do Svitav okolo přehrady platí, odpůrci u soudu neuspěli

Krajský soud v Brně zamítl žalobu proti aktualizaci zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje. Jiný soudní senát téhož soudu v úterý zamítl i druhou z žalob proti témuž dokumentu, kterou podaly samostatně jen obce Ostopovice a Jinačovice. Trasa čtyřpruhové silnice tak platí. Kraj ji vytyčil od dálnice D1 na sever, povede přes městské části Bystrc a Kníničky a rekreační oblastí přes hráz Brněnské přehrady a dále na sever jižním obchvatem Kuřimi k Černé Hoře. Odpůrci tohoto řešení mohou ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 13:58|

O Velikonocích se uzavře část silnice ze Svitav do Brna. Kamiony čeká 130kilometrová objížďka

Oprava odvodňovacího potrubí na silnici I/43 na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje od čtvrtka do neděle omezí dopravu. Silnice je u obce Rozhraní a Brněnec úplně uzavřená, což pocítí především řidiči vozidel nad 7,5 tuny. V obou směrech musí využít cestu přes Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Ždírec nad Doubravou a Vendolí. Objížďka pro nákladní auta měří přes 130 kilometrů.
1. 4. 2021|

Z Brna do Svitav kolem přehrady. Jihomoravští zastupitelé chtějí vést silnici 43 po trase Hitlerovy dálnice

Jihomoravští zastupitelé schválili návrh aktualizace zásad územního rozvoje. Vytyčuje trasy silnic, které dosud byly jen v územních rezervách, především budoucí silnice 43. Má vést přes Brno a v nejbližším okolí Brněnské přehrady ve stopě před desetiletími plánované takzvané Hitlerovy dálnice. Na 13. května plánuje kraj veřejné projednání a v září mají zastupitelé aktualizaci definitivně schvalovat. Proti byli pouze Zelení, šest zastupitelů různých stran se zdrželo.
27. 2. 2020|

Sníh, vítr i povodně. Česko se potýká s počasím, přichází velké ochlazení

Česko v úterý zasáhl déšť, už během dopoledne začaly srážky místy přecházet i ve sněžení. Studenou frontu kromě deště a sněžení doprovází silný vítr. Složité podmínky proto panovaly na silnicích. Jejich správci spolu s hasiči odstraňovali popadané větve, zároveň vyjely i sypače. Vydatný déšť navíc zvedl hladiny některých řek. Meteorologové dále varují před větrem a sněhovými jazyky.
4. 2. 2020Aktualizováno4. 2. 2020, 21:45|

Stavba obchvatu Svitav je na obzoru, začal archeologický průzkum

Východně od Svitav začal záchranný archeologický výzkum. Předchází stavbě obchvatu, který z města odvede auta směřující z východních Čech do Brna. Svitavští se v poslední době potýkají se silným provozem i přes noc. Změní se to však nejdříve za tři roky, kdy by měl být obchvat hotový.
3. 12. 2019|