TÉMA

Jaroslav Štěrba

Hosté Fokusu Václava Moravce se snažili zodpovědět otázku, kde jsou hranice medicíny

Úterní Fokus Václava Moravce na téma Hranice medicíny se tentokrát snažil najít odpovědi mimo jiné na otázky, jaká léčba má budoucnost či zda dokáží lékaři zázraky. O tématu, které se dotýká v podstatě každého, diskutovali s moderátorem Václavem Moravcem v prostorách Masarykovy univerzity například fyzioterapeut Pavel Kolář, klinický psycholog Miroslav Světlák či onkolog Jaroslav Štěrba.
20. 2. 2024|

Léčbu ukrajinských dětí v Česku komplikuje neúplná nebo nedostupná zdravotnická dokumentace

Česká republika přijala od začátku ruské invaze na Ukrajinu sedm desítek dětských onkologických pacientů. Jejich léčbu často komplikuje neúplnost zdravotnické dokumentace, která byla ve válečných podmínkách buď zničena, nebo se k ní lékaři nemohou dostat. O víc než polovinu těchto dětí se starají zdravotníci v Brně.
13. 10. 2022|

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Brno bude chirurg Ivo Rovný

Brněnskou fakultní nemocnici povede od 1. května chirurg Ivo Rovný. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Rovný působil v posledních patnácti letech na vysokých manažerských pozicích v obou brněnských fakultních nemocnicích. Ve funkci nahradí Jaroslava Štěrbu, který k 30. dubnu rezignoval.
27. 4. 2022|

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba rezignoval

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba k 30. dubnu rezignuje na svou funkci, oznámila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Podle ní se chce věnovat medicíně. I po dobu vedení nemocnice byl přednostou kliniky dětské onkologie.
4. 4. 2022|

V Česku opět roste počet nakažených covidem. Dramatický vývoj nehrozí, shodují se odborníci

V neděli se v Česku nakazilo o čtvrtinu více lidí nemocí covid-19 než před týdnem. Testy odhalily 314 případů. Reprodukční číslo v pondělí vzrostlo z nedělní hodnoty 1,29 na 1,36. Zvyšuje se také incidenční číslo, které je rozhodující při zavádění vládních opatření. Oslovení odborníci ale neočekávají stejně dramatický rozvoj epidemie jako v minulém roce.
4. 10. 2021|

Areál porodnice na Obilním trhu v Brně bude sloužit k výzkumu i výuce

Areál současné brněnské porodnice na Obilním trhu bude v budoucnu sloužit k výzkumu i k výuce. Dohodli se na tom rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Společně podepsali memorandum o vzájemné spolupráci mezi oběma institucemi. Porodnice, které se v Brně neřekne jinak než „Obilňák“, se má v budoucnu stěhovat do připravovaných prostor v areálu bohunické nemocnice.
8. 9. 2021|

Matkám je v porodnicích kvůli opatřením upírána přítomnost u předčasně narozených dětí

Přibývá případů, kdy příbuzní nemůžou za svými blízkými do nemocnice. Takové situace zažívají i matky, které porodily předčasně, a dítě muselo zůstat v péči lékařů. Rodiče za ním ale nyní kvůli epidemickým opatřením často nemůžou, jak zjistili tvůrci pořadu 168 hodin. Mnohá miminka přitom neopustí inkubátor dlouhé týdny.
16. 11. 2020|

Fakultní nemocnici Brno povede onkolog Jaroslav Štěrba. Ústav má hlavně ekonomicky stabilizovat

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Brno bude od 1. ledna 2020 dosavadní přednosta onkologické kliniky Jaroslav Štěrba. V čele nemocnice nahradil Romana Krause, který skončil kvůli kandidatuře do Senátu za ODS. Brněnská fakultní nemocnice s více než dvěma tisíci lůžky patří k největším v České republice.
19. 12. 2019|

Podpora rodin onkologicky nemocných dětí i sázení stromů. Brňané vybrali, kde se uplatní participativní rozpočet

Čtrnáct projektů za celkem 35 milionů korun letos v Brně uspělo v rámci participativního rozpočtu. Nejvíc hlasů dali Brňané projektu na podporu rodin onkologicky nemocných dětí, na druhém místě skončil projekt na výsadbu stromů ve městě, na třetím krytá sportovní hala v Řečkovicích.
3. 12. 2019|