TÉMA

Žabeň

Malotřídky chtějí, aby se do jejich lavic mohli vrátit všichni žáci

Zástupci malotřídních škol v Česku požadují, aby se do lavic mohli vrátit všichni jejich žáci bez ohledu na věk nebo třídu. S výzvou, kterou podpořilo už 662 malotřídek, se obrátili na premiéra Andreje Babiše (ANO), ministerstvo školství i zdravotnictví. Tyto školy mají výjimku – chodit do nich mohou i žáci třetích až pátých ročníků, ale jen v případě, že jsou ve třídě spolu s nižšími stupni.
20. 1. 2021|

Lidé blokovali silnici mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Chtějí bezplatný souběžný úsek dálnice

Starostové a zástupci obcí a měst ležících podél dálnice D56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem v Žabni symbolicky blokovali dopravu na souběžné silnici. Chtěli tak upozornit na situaci, kdy spousta řidičů zpoplatněnou dálnici objíždí přes okolní obce, což tam zhoršuje bezpečnost obyvatel, znečišťuje ovzduší a zvyšuje hluk.
19. 11. 2020|

Obce u dálnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem usilují peticí o její vyjmutí z placených úseků

Už pět tisíc lidí podepsalo petici za zrušení dálničního poplatku mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Řada řidičů není ochotná za dálnici platit, a cestu si tak krátí přes okolní obce, kde je pak neúměrná dopravní zátěž.
8. 9. 2020|

Obce mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem chtějí dálnici zadarmo. Stěžují si na hustou dopravu

Patnáct obcí mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem bojuje za zrušení poplatku na dálnici D56. Řada řidičů totiž nechce za dálnici platit, a tak si cestu zkracují právě přes okolní obce. Situace je nejhorší v ranní a odpolední dopravní špičce. Lidé si stěžují na hluk i popraskané domy. Dálnice by podle zastánců její bezplatnosti měla plnit funkci obchvatu.
26. 11. 2019|