TÉMA

Nikos Anastasiadis

Severní Kypr při návštěvě Erdogana oznámil otevření Varoši. Pokus o uzmutí území, protestuje Nikósie

Mezinárodně neuznaná Severokyperská turecká republika oznámila, že otevře část čtvrti Varoša, která symbolizuje rozdělení ostrova, a umožní za určitých podmínek návrat kyperským Řekům. Ti by tím však museli uznat legitimitu tureckokyperské správy nad oblastí. Řecké ministerstvo zahraničí a vláda Kyperské republiky v řecké části ostrova to označily za porušení mezinárodního práva. Na návštěvě Severního Kypru, který uznává jen Ankara, je nyní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
20. 7. 2021|

Buďte kreativní, vzkázal šéf Spojených národů Guterres k jednáním o budoucnosti Kypru

V Ženevě v úterý začínají nová jednání o Kypru. Hlavním cílem je zjistit, zda mezi severem a jihem ostrova existuje prostor pro zahájení rozhovorů o sjednocení. Schůzky se zúčastní Řekové, Turci a Britové. Generální tajemník OSN António Guterres je realista a vyjednavače vyzval ke kreativitě. Kypr je rozdělený od roku 1974.
27. 4. 2021|

Rusko se nabízí jako prostředník ve sporu Kypru a Turecka. Země se přou o těžbu ve Středomoří

Rusko je připraveno pomoci zprostředkovat jakékoli rozhovory s Tureckem v době napětí kolem těžebního průzkumu ve východním Středomoří. Při úterním setkání s kyperským prezidentem Nikosem Anastasiadisem v Nikósii to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
8. 9. 2020|

Šéf OSN chce uspořádat konferenci o Kypru. Podle něj je snaha obnovit rozhovory o sjednocení

Vůdcové kyperských Řeků a Turků chtějí pod záštitou OSN pokračovat v úsilí o překonání rozdělení ostrova, trvajícího od roku 1974. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres po jednání s prezidenty obou částí rozděleného Kypru v Berlíně. Dodal, že chce uspořádat konferenci o Kypru s účastí vůdců obou etnik, Velké Británie, Turecka a Řecka.
25. 11. 2019|