TÉMA

Viditelnost

„Supermlha“ způsobila hromadnou autonehodu u New Orleans, zemřelo při ní sedm lidí

Při hromadné nehodě poblíž amerického města New Orleans zemřelo během pondělí nejméně sedm lidí, více než dvě desítky zraněných přitom ošetřili v nemocnicích. Důvodem řetězové havárie, v níž uvázlo přes 150 aut včetně kamionů, byla hustá mlha v kombinaci s kouřem z požárů v okolních mokřadech.
24. 10. 2023|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Řidiči podceňují problémy se zrakem. Nebezpečné je to zvláště na podzim

Podzim a listopad zejména bývají na silnicích obdobím zhoršené viditelnosti. Ráno ještě šero, časté mlhy a brzy se stmívá, špatně jsou vidět chodci i sama auta. O to větší roli tedy hraje zrak řidičů. Nejnovější projekt Besipu však ukázal, že jde o podceňovanou záležitost.
25. 11. 2019|