TÉMA

Varna

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

V kauze kyjovské pervitinové varny poslal soud recidivistu na deset let do vězení

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil deset let vězení Janu Moravanskému souzenému v kauze velkokapacitní výroby pervitinu v chemické laboratoři v Kyjově na Hodonínsku. Jde o posledního z pětice obžalovaných mužů, zbylí tři obžalovaní byli již dříve odsouzeni k devíti až jedenácti letům vězení a jeden dostal podmíněný trest. Případ Moravanského byl již loni v únoru vyloučen kvůli jeho nepřítomnosti k samostatnému projednání, z jednání se poté znovu omlouval. V úterý k soudu opět nedorazil, souhlasil však s jednáním v jeho nepřítomnosti.
25. 1. 2022|

Požár v pečovatelském domě kousek od bulharské Varny nepřežilo devět seniorů

Nejméně devět lidí zemřelo při požáru, který večer vypukl v pečovatelském domě pro seniory nedaleko Varny na východě Bulharska. Dvě postižené osoby jsou ve vážném stavu. Informovaly o tom bulharské zpravodajské weby s odvoláním na policii, záchranáře a varenskou prokuraturu.
22. 11. 2021|

ČEZ dokončil prodej bulharských aktiv a pokračuje v arbitráži proti Sofii

Energetická skupina ČEZ dokončila prodej svých bulharských aktiv, kupující bulharská finanční společnost Eurohold jí zaplatila 335 milionů eur (asi 8,6 miliardy korun). Informoval o tom mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že ČEZ pokračuje v mezinárodní investiční arbitráži,  kterou vede od roku 2016 proti bulharskému státu.
27. 7. 2021|

Kvůli nálezu nebezpečných látek převzali dva objekty v Kyjově hasiči, bude nutná evakuace okolí

Hasiči převzali dva objekty v Kyjově na Hodonínsku, kde specializovaná firma od pondělí odstraňuje chemikálie po bývalé varně drog. Důvodem je nález látek, se kterými firma nedokáže bezpečně manipulovat. Jejich odvoz je v plánu ve čtvrtek, vyžádá si evakuaci okolí. Předběžně jde o několik sudů s dráždivými látkami, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.
23. 6. 2021|

Z domů v Kyjově zmizí tuny chemikálií, které zde zůstaly po varně pervitinu

Ve dvou objektech v centru Kyjova na Hodonínsku zůstaly po varně drog tuny chemikálií, odborná firma je začíná odvážet a likvidovat. Trvat to bude minimálně pět dní, řekl mluvčí radnice Filip Zdražil. Kvůli manipulaci s nebezpečnou látkou musela podle něj a policejního mluvčího Pavla Švába policie odpoledne 39 lidí evakuovat. V objektech policie zasahovala v dubnu 2019, na místo tehdy dorazil i pyrotechnik. Nebezpečné látky tam už nejsou, byly zlikvidovány před dvěma lety. Provozovatele varny již dříve soud potrestal vězením.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 18:42|

Výbuch v ostravském bytovém domě mohla způsobit varna pervitinu

Za výbuch a následný požár, který ve středu nad ránem vyhnal z pětipatrového paneláku v Ostravě čtyřicet lidí, může podle informací České televize s největší pravděpodobností exploze varny pervitinu. V bytě ji měl jeden z podnájemníků. Při explozi utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Policie příčinu exploze nechtěla komentovat, podle mluvčí pracuje s několika verzemi.
25. 2. 2021|

Policie vyšetřuje prodej elektrárny ČEZ v Bulharsku

Policie na konci roku začala vyšetřovat, zda se při prodeji elektrárny největší české energetické společnosti ČEZ v bulharské Varně nestal trestný čin. Elektrárna se dostala do problémů kolem roku 2013 a bulharský stát chtěl ČEZu odebrat licenci. Po tahanicích s úřady se česká společnost rozhodla vyklidit pole a elektrárnu prodat. Policie začala prověřovat trestní oznámení, podle kterého byl prodej značně nevýhodný a mohl stát připravit o několik miliard korun. V Bulharsku natáčeli Reportéři ČT.
2. 2. 2021|

Senátor Wagenknecht se obrátil na bulharské úřady kvůli investicím ČEZu

Český senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) se obrátil na bulharské státní zastupitelství kvůli investici energetické společnosti ČEZ do tamní černouhelné elektrárny Varna. Ve stejné věci přitom v červnu Piráti podali v Česku trestní oznámení na neznámého pachatele.
23. 11. 2019|