TÉMA

Lumír Macura

Daň z nemovitosti se někde zvýšila až pětinásobně. Majitelé ji musí zaplatit do konce května

Základní sazby daně z pozemků, staveb i bytových jednotek vzrostly v průměru o 80 procent. Nové výměry rozesílá poplatníkům finanční správa zhruba od půlky dubna. Někteří majitelé nemovitostí zaplatí i násobně víc než v minulých letech. Obce totiž mohou vyhláškou stanovit místní koeficient a tím daň ještě zvýšit. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky je do konce května.
včera|

Z Bohumína odvážejí hlínu nasáklou ropou. Místo bývalé rafinerie bude sloužit podnikání

Odstranění staré ekologické zátěže v areálu bývalé rafinerie v Bohumíně bude stát 114 milionů korun. S dekontaminací začal stát loni v říjnu. Důvodem byly ropné látky, které až do hloubky čtyř metrů znečistily půdu i spodní vody. Denně teď nákladní auta z areálu vyvezou až tisíc tun zeminy k likvidaci.
5. 12. 2019|

Ilegálních skládek nebezpečného odpadu přibývá, inspektoři mají často svázané ruce

Hasiči čím dál častěji řeší požáry ilegálních skládek nebezpečného odpadu. Vznikají zpravidla tak, že si firma pronajme prostory, poruší pravidla skladování a poté už se s ní nelze spojit. Majitel nemovitosti se tak musí vypořádat s likvidací nebezpečného odpadu. V horším případě kvůli nebezpečným chemikáliím umírají lidé, jako tomu bylo například v Hamru na Jezeře. České úřady mají přitom často svázané ruce.
24. 11. 2019|