TÉMA

Restaurátor

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život

Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
17. 3. 2024|

Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš opustili pražský orloj. Tři apoštolové míří do péče restaurátora

Odborníci v úterý sejmuli z pražského Staroměstského orloje tři sochy apoštolů, které loni poškodil jeden z návštěvníků města. Sochy svatého Tomáše, Matěje a Judy Tadeáše převezmou restaurátoři. Oprava by měla trvat několik týdnů až měsíc, uvedla Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o orloj stará. Orloj bude nadále fungovat, pouze namísto tří apoštolů budou prázdná místa. Dřevěné sochy vznikly po druhé světové válce.
30. 5. 2023|

Vzácné knihy z děčínského zámku, které se postrádaly, mají být u restaurátorky

Vzácné knihy ze zámku v Děčíně považované za ztracené jsou údajně u restaurátorky. Informace přišla od bývalého kurátora, uvedla ředitelka zámku Miroslava Poskočilová. Restaurátorka prý potvrdila, že deset těchto knih v její dílně je. V jakém jsou stavu, ředitelka neví. Soubor téměř pěti tisíc svazků z historické sbírky rodu Thunů v hodnotě dvaceti milionů korun zapůjčilo zámku Národní muzeum v roce 2018. Za ztracenou se považovala například vzácná kronika Václava Hájka z Libočan.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:19|

Začala oprava vitráží v pražském Průmyslovém paláci. Jejich plocha je přes dva tisíce metrů čtverečních

Na Výstavišti v Praze 7 začaly restaurátorské práce na vitrážích a dalších historických prvcích Průmyslového paláce. Restaurátoři budou mimo jiné demontovat všech 5023 skleněných částí, které tvoří vitráž ve střední hale paláce, uvedli náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a předseda sboru jednatelů Metrostav DIZ Karel Volf. Rekonstrukce Průmyslového paláce by měla stát asi 2,5 miliardy korun.
10. 5. 2022|

Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.
31. 3. 2022|

Restaurátor navrací podobu soše Nanebevzetí Panny Marie z otaslavické fary

Radomír Surma v Lípách poblíž Olomouce restauruje barokní sochu Nanebevzetí Panny Marie z otaslavické fary od sochaře Jiřího Antonína Heinze. Umělec se už zabýval mnohými projekty a pomohl vrátit původní barvy nespočtu artefaktů z dob minulých. V roce 2021 se umístil druhý v anketě Osobnost Moravy.
27. 1. 2022|

Na čištění Karlova mostu jde ročně až půl milionu. Za poškození památky hrozí i tři roky vězení

Karlův most v Praze, který je jednou z nejznámějších památek v Česku, se opakovaně stává terčem vandalů. Nové nápisy se na něm objevily naposledy před měsícem. Některé graffiti nebo značky jsou však na mostě i několik let. Čištění památky, které probíhá různými způsoby, stojí podle Technické správy komunikací zhruba půl milionu korun ročně.
25. 8. 2021|

Restaurátoři obnovili neznámou fresku na brněnské Nové radnici. Poškodil ji provoz vývařovny

Po téměř dvou letech prací dokončili restaurátoři obnovu fresky na stropě a stěnách sálu rady na Nové radnici v Brně. Vědělo se, že na stropě freska je, ale nikdo netušil, co je na ní vyobrazeno, řekl vedoucí restaurátorského týmu Martin Číhalík. Kompletní rekonstrukce sálu bude hotová na konci letošního roku.
2. 6. 2021|

Voda v Benátkách opadla. Restaurátoři mají s opravou památek tradičně napilno

V Benátkách už po povodních voda opadla a hlavním problémem zůstává rekonstrukce historických památek. Město, které zatím nedokázalo vyčíslit celkové škody, požádalo o pomoc všechny architektonické dílny ve snaze začít s opravami co nejdříve.
21. 11. 2019|