TÉMA

Richard Strauss

Ve Stavovském divadle kříží kulturu a zábavu, nastudovali Ariadnu na Naxu

O střetu dvou světů, klasického dramatu a komedie dell'arte, tedy vysokého umění a nízké zábavy, se hraje ve Stavovském divadle. Ve Straussově opeře Ariadna na Naxu tam v režii Slávy Daubnerové účinkuje islandská pěvkyně Arnheiður Eiríksdóttirová, činoherní roli v představení nastudovala Dagmar Pecková.
22. 1. 2024|

Useknutou hlavou Salome dnešního diváka nešokuje, nelidskost ale zůstává

Expresivní a šokující, popisuje Národní divadlo Brno operu Salome, kterou nově uvádí na jedné ze svých scén. Biblí inspirovaný příběh hudbou převyprávěl Richard Strauss, vyšel z divadelní hry Oscara Wildea.
20. 6. 2023|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Už bylo načase. Do Brna se po 35 letech vrátil Růžový kavalír

Po pětatřiceti letech uvádí v Brně Růžového kavalíra. Komickou operu Richarda Strausse o čase a lásce nastudoval operní soubor tamního Národního divadla. Pozoruhodné dílo inscenuje v rokokových kulisách, do kterých Strauss děj umístil.
29. 11. 2019|

Všechno nejlepší, popřeje festival Pražské jaro sobě i Beethovenovi

Padesát tři koncertů nabídne program mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro v roce 2020. Jubilejní 75. ročník chce podle ředitele přehlídky Romana Bělora ukázat to nejlepší z tradice a zároveň naznačit budoucí dramaturgii. Za „dárek k narozeninám“ pak považuje hostování Berlínských filharmoniků. Prestižní orchestr zahraje na mimořádném zahajovacím koncertě.
12. 11. 2019|