TÉMA

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Berlín pod tlakem. Desítky zemí řešily vyzbrojování Ukrajiny, Němci váhají s dodávkami tanků Leopard

Zástupci pěti desítek zemí podporujících Ukrajinu ve čtvrtek na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu oproti očekávání nerozhodli o poskytnutí německých tanků Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Podle Berlína ale rozhodnutí v této věci padne brzy. Schůzka, která Kyjevu zaručila další podporu, se podle amerického ministra obrany Lloyda Austina soustředila na posílení ukrajinské vzdušné obrany proti ruským úderům.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 22:49|

Rozhodnutí o gigafactory se odkládá. Kvůli krizi není třeba spěchat, míní Volkswagen

Automobilový koncern Volkswagen odkládá rozhodnutí o tom, kde ve východní Evropě postaví továrnu na baterie do elektroaut. Koncern v prohlášení, které poskytl mluvčí automobilky Škoda Auto Pavel Jína, mimo jiné uvádí, že vzhledem k současné energetické krizi není třeba jednat okamžitě. Původně se očekávalo, že Volkswagen výběr místa pro továrnu oznámí v pátek 16. prosince. O projekt takzvané gigafactory až za 120 miliard korun se uchází i Česká republika, která Volkswagenu nabízí pro výstavbu letiště v Líních u Plzně.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 19:45|

Kancléř Scholz odmítl žádost Polska, aby mu Německo vyplatilo válečné reparace

Německý kancléř Olaf Scholz odmítl požadavek Polska, aby mu Berlín vyplatil reparace za škody způsobené za druhé světové války. Varšava ztráty odhaduje na 6,2 bilionu zlotých (32,3 bilionu korun).
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 22:17|

Kvóty na potraviny Senát odmítne, míní Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že Senát vrátí poslancům novelu, podle které by prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. S předpisem, který tento týden schválila sněmovna, Babiš nesouhlasí a považuje ho za nesmysl. Řekl to při páteční návštěvě pražské vinohradské nemocnice.
22. 1. 2021|
Události komentáře

Škoda nikdy nebude levné auto, musí odpovídat konkurenci, říká Kulhánek. Superb i Kodiaq podle něj mají zůstat

Novým předsedou představenstva Škody Auto se stal tento týden Thomas Schäfer, dřívější generální ředitel jihoafrického zastoupení Volkswagenu. Analytici očekávají, že nový šéf zřejmě pozmění směřování k levnějším třídám vozů. „Škoda nikdy nebude levné auto,“ říká k tomu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek s tím, že automobilka musí ve své třídě cenově odpovídat konkurenci. Modely Suberb i Kodiaq by měly ve Škodě zůstat, uvedl v pořadu Události, komentáře.
7. 8. 2020|

Trump po Macronově provokaci objevil svou lásku k NATO, hodnotí summit média

Summit Severoatlantické aliance se nesl ve znamení sporů členských států, skončil ale smírem. V komentářích k úterní a středeční vrcholné schůzce to píší evropská média. Podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyšla francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi provokace s „mozkovou smrtí“ aliance, neboť po ní americký prezident Donald Trump „objevil svou lásku k NATO“. Rakouský Der Standard kritizuje, že se lídři soustředili na věci nepodstatné a pominuli důležité otázky.
5. 12. 2019|

Arogance Západu posiluje pocit křivdy ve východní Evropě, míní Kurz

Aroganci západoevropských zemí vůči státům z východní části Evropské unie včetně České republiky kritizoval bývalý a zřejmě i budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz. V rozhovoru poskytnutém německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung označil za správné, aby Brusel trval na dodržování právního státu ve všech členských zemích, varoval ale před tím, aby se západní Evropa na Východ dívala svrchu.
8. 11. 2019|