TÉMA

Tübingen

Zcela ochrnutý muž dostal do mozku implantát. Dokáže teď díky tomu komunikovat

Komunikovat se svým okolím jen pomocí myšlenky byla zatím jen superschopnost ze sci-fi filmů. Vědci z univerzity v německém Tübingenu ji teď ale vyzkoušeli v praxi. Kompletně ochrnutému muži implantovali do mozku čip, který v něm dokáže číst elektrické vzruchy. Pomocí nich pak dokázal pacient svému okolí odpovídat na uzavřené otázky „ano/ne“ a později dokázal mluvit i v celých větách.
2. 4. 2022|

Vědci objevili chaluhu, jejíž samec umí produkovat vajíčka

Němečtí vědci popsali výjimečný přírodní fenomén: chaluhy, které jsou sice geneticky samčí, ale přitom mají jednoznačné znaky a vlastnosti samičí. Dokonce produkují vajíčka.
14. 7. 2021|

Tornádo zuřilo i v Polsku. Následky extrémních bouří pociťuje celá střední Evropa

Extrémní počasí působí problémy v řadě evropských zemí. Silné bouřky, které doprovázejí lijáky a místy krupobití, zasáhly Polsko. V Malopolském vojvodství tornádo poškodilo desítky budov, jeden člověk je zraněný. Jihozápad Německa postihly už ve středu večer silné bouřky spojené s lijáky a krupobitím. Voda zaplavila očkovací centrum v německém Tübingenu, v nedalekém Reutlingenu zranily kroupy o velikosti tenisových míčků pět lidí.
25. 6. 2021|

Do obchodu nebo na jídlo s QR kódem. Německá města zkoumají budoucnost rozvolněné karantény

Některá německá města spouští či připravují zkušební projekty rozvolnění karantény. Vzorem je jihoněmecký Tübingen, který díky důslednému testování zvládá šíření infekce bránit – a nabízí jednodenní covidové pasy pro návštěvy obchodů a restaurací. Zastánci postupu tvrdí, že tübingenský model je cesta, jak s virem do získání imunity žít. Kritikům se ale nelíbí volnost podmíněná rozbory.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 22:13|

Cesta ke státní záchraně Lufthansy je volná. Klíčový akcionář Thiele podpoří vládní balík

Klíčový akcionář německé letecké společnosti Lufthansa bude hlasovat pro záchranný balík od německé vlády za devět miliard eur (240 miliard korun). Heinz Hermann Thiele, který nad plánem v minulosti vyjadřoval nelibost, to řekl listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Německý miliardář tím na čtvrteční valné hromadě uvolní cestu pro schválení opatření, které má pomoci koronavirovou krizí zmítané firmě.
24. 6. 2020|

Jako legendární valkýry. Vikinské ženy byly podle výzkumu vysoké, silné a dobře živené

Vikinská společnost byla více rovnostářská, co se týká postavení mužů a žen, než se doposud předpokládalo. Zejména pokud se situace porovnává s ostatními evropskými zeměmi té doby.
4. 11. 2019|