TÉMA

Patrik Lančarič

Pokaždé jiný herec a bez textu. Zlínská inscenace Dub spoléhá na sílu mysli

Městské divadlo Zlín slibuje, že novinka na repertoáru – inscenace Dub – bude s každým opakováním jiná. Ve hře pro dva herce se totiž při reprízách bude měnit polovina obsazení. Vedle Pavla Vacka se tak na jevišti objeví pokaždé jiný herec či herečka, kteří text dopředu nezkoušeli.
11. 12. 2023|

Je adoptovaná a špína. Zlínské divadlo konfrontuje moravskou vesnici s jinakostí

Městské divadlo Zlín v české premiéře uvedlo hru Špína. Současný dramatik Béla Pintér příběh zasadil do maďarských reálií, zlínští divadelníci se ale děj rozhodli přenést blíže svým divákům. Adoptovaná teenagerka Růža a její romská kamarádka se tak snaží sžít s obyvateli moravské vesnice.
26. 9. 2023|

Může se čtrnáct lidí dohodnout o jednom domě? Ve Zlíně zasedá Společenstvo vlastníků

Městské divadlo Zlín zařazuje na repertoár nově inscenaci Společenstvo vlastníků. Komedii, ve které diváci můžou poznat své sousedy i sami sebe. Hru Jiřího Havelky proslavil film Vlastníci, který autor natočil jako svůj celovečerní režijní debut podle vlastního scénáře.
4. 2. 2022|

Žebrácká opera obohacuje divadla. Havlovo drama hrají v Praze, Brně i Zlíně

„Žijeme ve světě, v němž každý nesmysl má vědeckou podobu a v němž žvanění nahrazuje řeč,“ uvedl Václav Havel o Žebrácké opeře, jediném dramatu, které napsal na cizí námět. Co platilo tehdy, platí i dnes, nepochybují divadelníci v Praze, Brně i Zlíně. Na všech těchto scénách totiž gangsterku o morálním pragmatismu nově nastudovali v souvislosti s blížícím se třicátým výročím sametové revoluce.
2. 11. 2019|