TÉMA

Kauza Gorila

Slovenská speciální prokuratura obvinila Haščáka z korupce

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
19. 3. 2024|

Slovenský expremiér Dzurinda představil Modrou koalici

Bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda v pátek představil nový politický projekt pod názvem Modrá koalícia (Modrá koalice). Ten má ambici spojit obyvatele a osobnosti, kteří podporují spolupráci zemí v rámci Evropské unie a NATO. Dzurinda ale neřekl, zda se hodlá stát lídrem koalice. Příští týden bude slovenský parlament rozhodovat o zkrácení svého volebního období a o termínu předčasných parlamentních voleb jako o řešení politické krize po prosincovém pádu menšinové vlády Eduarda Hegera.
27. 1. 2023|

Slovenská policie obvinila zakladatele Penty Jaroslava Haščáka z podpory zločinecké skupiny a dalších trestných činů

Slovenská policie obvinila spoluzakladatele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka z trestných činů založení a podpory zločinecké skupiny a z legalizace příjmů z trestné činnosti. Informoval o tom portál Startitup. Stíhání společně s ním čelí celkem sedm lidí, včetně bývalého ministra hospodářství Jirka Malchárka a někdejších členů vedení Fondu národního majetku, který v minulosti spravoval podíly státu ve firmách.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 11:06|

Slovenská policie zadržela bývalého šéfa žalobců

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti se zneužíváním pravomoci. Oznámila to policie. Trnka, jenž byl už dříve postaven mimo službu, je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten stojí před soudem kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 14:28|

Bývalý slovenský prokurátor Trnka byl postaven mimo službu. Udržoval kontakt s Kočnerem

Více než desetina z celkového počtu zhruba 1400 soudců na Slovensku ve společném prohlášení vyzvala své kolegy, kteří jsou podezřelí z korupce, zneužívání funkce a propojení na „mafiánské prostředí“, aby až do vyšetření svých případů požádali o postavení mimo službu. Mimo službu byl ve čtvrtek postaven i bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka. Ten je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 16:23|