TÉMA

Nick Archer

Smutek se míchá s očekáváním budoucnosti, popsal britský velvyslanec Archer

Zesnulá britská panovnice po druhé světové válce spojila Velkou Británii i přes rozdílnost jednotlivých regionů. Zármutek nad jejím úmrtím je tak teď cítit jak v Anglii, tak ve Skotsku, Walesu i Severním Irsku, popsal britský velvyslanec v České republice Nick Archer. Také král Karel III. podle něj půjde ve stopách své matky. Je zkušený a moudrý, ale zároveň lidský, popsal v pořadu Události, komentáře diplomat, který s nastupujícím panovníkem řadu let spolupracoval.
14. 9. 2022|

Alžběta II. je populární stejně jako monarchie. Lidé oceňují kontinuitu, uvedl britský velvyslanec

Je nejdéle žijícím a také vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Alžběta II. je už 70 let na trůnu Spojeného království, během nichž uvedla do úřadu už čtrnáct britských ministerských předsedů. Její platinové jubileum oslavují miliony Britů. Kde se bere královnina popularita i ve třetí dekádě 21. století?
4. 6. 2022|

Britský velvyslanec Archer: Důvodem vysokých cen energií není zelená transformace

První návrh dohody klimatického summitu v Glasgow je na světě. Státy vyzývá, aby už od příštího roku začaly naplňovat plány vedoucí ke zpomalení oteplování planety. Text poprvé vybízí k ukončení spalování uhlí a financování fosilních paliv, do poloviny století k uhlíkové neutralitě. Podle expertů je ale návrh příliš vágní a dohoda v takové podobě k omezení oteplování na 1,5 stupně od průmyslové revoluce nepovede. Britský velvyslanec Nick Archer v Událostech, komentářích řekl, že zelená transformace není důvodem vysokých cen energií.
11. 11. 2021|

„Vřelý obdiv k výjimečným znalostem.“ Princ Charles napsal předmluvu k dílu heraldika Loudy

Předmluva z pera britského prince Charlese uvádí knihu olomouckého heraldika Jiřího Loudy nazvanou Erby rytířů Podvazkového řádu, kterou chystá k vydání Vydavatelství Univerzity Palackého. Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Loudy, který je autorem návrhu českého státního znaku a prezidentské vlajky i válečným veteránem.
7. 8. 2020|
Události komentáře

Udělalo na mě dojem, jak Češi opatření proti koronaviru přijali, říká britský velvyslanec

Pragmatický přístup a disciplína Čechů při plnění opatření proti šíření koronaviru. To jsou hlavní dojmy, které v posledních týdnech v Praze nabyl britský velvyslanec Nick Archer. Pracovní povinnosti jej sice drží v Česku, velmi pečlivě ale sleduje i situaci ve Velké Británii. A navzdory pochybnostem a kritice, že britská vláda zavedla přísná opatření proti nákaze pozdě, Archer za kroky kabinetu Borise Johnsona stojí. S Nickem Archerem hovořil v pořadu Události, komentáře Martin Řezníček.
21. 4. 2020|
Události komentáře

Cla jsou ten nejhorší scénář, ale Brusel nechápe, že vyjednávání se změnilo, říká britský velvyslanec

Spojené království usiluje o dohodu o volném obchodu s Evropskou unií, nechce ale harmonizaci pravidel a nehodlá se podřídit evropskému soudnímu dvoru. Pokud by to hrozilo, raději se smíří se cly, řekl v Událostech, komentářích britský velvyslanec v Praze Nick Archer. V tuto chvíli už jde podle něj o vyjednávání mezi dvěma rovnocennými partnery, což ale Brusel nechápe.
6. 2. 2020|
Události komentáře

Uzavření dohody mezi EU a Británií do konce roku je reálné, říká britský velvyslanec Archer

Velká Británie svede do konce tohoto roku vyjednat s Evropskou unií dohodu o volném obchodu. V Událostech, komentářích to uvedl britský velvyslanec v Praze Nick Archer, který tím i rozporoval zaznívající obavy evropských vyjednavačů brexitu.
10. 1. 2020|

Odchod, který se nestal. S říjnem měla skončit i brexitová anabáze

Už více než sedm měsíců neměla být Velká Británie podle původních plánů součástí Evropské unie. Dalším termínem měl být poslední říjnový den. Po dramatických událostech v britském parlamentu však neplatí ani ten. Dnem D je nyní 31. leden. Ani o něm si však nikdo netroufne říct, že je definitivní.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 14:27|