TÉMA

Lom Vršany

Lesním školkám docházejí sazenice stromků. Po kůrovcové kalamitě je rekordní výsadba

V Česku je nedostatek sazenic stromů. Poptávka po nich stoupla a lesní školy jsou často vyprodané. Po kůrovcové kalamitě se majitelé lesů totiž snaží prázdné holiny rychle zalesnit. Stromy se také hodně sází na území rekultivovaných hnědouhelných dolů na severu Čech.
30. 12. 2021|

Ekologičtí aktivisté pronikli do lomu Vršany u Mostu. Policie zadržela 115 lidí

Více než stovka ekologických aktivistů pronikla v sobotu dopoledne do uhelného lomu Vršany u Mostu, aby tam protestovala proti těžbě uhlí, jehož spalování je jednou z hlavních příčin změn klimatu. Policie zadržela 105 aktivistů k ověření totožnosti, protože se podle ní dopustili přestupku. V lomu zůstávají čtyři aktivistky ze skupiny Vzpoura koťátek, které v sobotu ráno obsadily rypadlo. Zhruba dvě stovky lidí pak v sobotu demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu.
5. 9. 2020Aktualizováno5. 9. 2020, 16:14|

„Odejdeme, až skončí doba uhelná.“ Aktivisté šedesát hodin okupovali rypadlo na Mostecku

Skupina aktivistů ukončila téměř třídenní protest proti těžbě uhlí na velkorypadle v lomu ve Vršanech na Mostecku. Na stroj vylezlo osm osob v úterý ráno na protest proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Po 60 hodinách sestoupili dolů.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 16:46|

Skupina mladých aktivistů protestuje proti prodeji Počerad. Obsadili rypadlo Lomu Vršany

Celý den zůstalo na rypadle hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku osm aktivistů, kteří na ně vylezli ráno. Jde o protest proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na skrývkový bagr na Slatinické výsypce se skupina dostala, když byl mimo provoz. Policie se snaží přesvědčit je, aby slezli.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 18:49|